DELO SE ZAČENJA

Cepiči sadnega drevja naj tudi pridejo na vrsto

Maja Kopriva
3. 2. 2024, 12.42
Posodobljeno: 3. 2. 2024, 12.43
Deli članek:

Če ste se odločili, da boste spomladi cepili sadno drevje, je zdaj skrajni čas, da poskrbite tudi za cepiče. Ti morajo nekaj časa popolnoma mirovati, zato jih moramo narezati pozimi.

dreamstime
Cepiče do brsti varno shranimo na hladno, najbolje v zemljo ali hladilnik.

Da, prav ste prebrali, že februar je mesec, ki nas kliče k opravilom na vrtu oziroma v našem primeru v sadovnjaku. V drugi polovici januarja moramo začeti že z rezanjem poganjkov za cepiče koščičastega sadja. Če jih nimate, si jih lahko priskrbite na sadjarskih sejmih, a tudi ti morajo biti narezani v času mirovanja drevesa. To pomeni, da ne smejo odganjati vse do uporabe, zato jih narežemo že januarja, ko ni premrzlo (breskve, češnje, slive, marelice) ali februarja (jablane, hruške, kutine).

Kakšni naj bodo cepiči

Najboljši so cepiči, ki niso starejši od enega leta in so debeline svinčnika. Odrežemo jih v dolžini od 10 do 20 centimetrov s sončne strani krošnje, kjer so tudi najbolj razviti. Najprimernejši so rjavi, pri določenih vrstah koščičastega sadja pa rdeči poganjki. To je znamenje, da so poganjki že oleseneli in dobro razviti. Nikakor pa ne smejo biti zeleni. Glavne veje ali močni poganjki, ki rastejo na drevesu navpično, niso primerni za cepiče, saj imajo slabo razvita stranska očesa, podobno kot starejši les. Pazite, da imajo poganjki bolj ploščate ali vsaj mešane brste. Če imamo na voljo le takšne s cvetnimi brsti, jih odščipnemo. Pri odrezanih cepičih pazimo, da imajo ti vsaj tri ali več očes. Najboljši brsti so običajno v srednjem delu poganjka.

Kam jih shranimo

Cepiče do cepljenja v času brstenja ali celo cvetenja shranimo na hladnem. Najbolje bo, če jih zakopljemo na prostem v zemljo ali položimo v posodo s peskom. Lahko tudi v polivinilasto vrečko v hladilniku, ki jo nekajkrat preluknjamo, da lahko cepič diha. Primerna temperatura je okoli štiri stopinje Celzija. Občasno jih moramo odviti in obrisati s čisto krpo ali papirnato brisačo. Tako bomo preprečili, da bi snopiči začeli plesneti. Če imamo več sort cepičev, jih zvežemo v snope in opremimo z listki, na katere napišemo podatke o njih. Če se po cepiče odpravljate v oddaljen kraj, jih dobro ovijemo v moker časopisni papir ter hranimo na hladnem, da se ne izsušijo ali odženejo.

Pomembni nasveti pri rezanju cepičev

PRIMERNI POGANJKI Ne izbiramo tankih poganjkov s slabo razvitimi brsti, neprimerni pa so tudi vrhovi dreves ter krive in poškodovane veje.

HIGIENA Pri rezu škarje ali nož zmeraj dobro očistimo, prav tako pazimo, da se reznega mesta ne dotikamo z rokami, saj bomo le tako preprečili okužbe.

NAD NIČLO Poganjkov za cepiče ali potaknjence ne režemo pri temperaturah, ki so pod lediščem, temveč pri temperaturah okoli štiri stopinje Celzija in v suhem vremenu.