Primorci pometli s konkurenco

Špizza – izbrali smo naj picopeke Slovenije

Zoran Triglav
2. 2. 2024, 10.16
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 10.37
Deli članek:

V četrtek, 1. februarja, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ves dan potekalo že 11. državno prvenstvo Naj picopek Slovenije.

Enchpro
Zmagovalci tekmovanja in Brin Rekar, najmlajši mojster med slovenskimi picopeki

Pomerilo se je 22 mojstrov z vseh koncev dežele; nekateri so nastopili samostojno, drugi pa kot predstavniki matičnih picerij. Bitka je bila strastna, intenzivna in napeta, rezultati pa precej tesni. Mednarodna žirija, ki je točkovala tako delo nastopajočih kot končne izdelke, je bila sestavljena iz kulinaričnih poznavalcev in strokovnjakov. Urška Petelin, Primož Dolničar, Noah Charney, Marin Vanjak, Jan Butolen in nadzorni član Dušan Veršec so ocenili in točkovali skupno kar 44 pic. Vsak tekmovalec je moral namreč pripraviti najprej kraljico vseh pic margerito, s katero je dokazal svoje obrtne veščine, nato pa še eno po lastnih zamislih, ki je odsevala njegovo kreativnost.

1f97ce216b348b8800ab681f9483a76d.jpeg

Nekateri, med njimi tudi zmagovalec, so žirijo prepričali s čim bolj preprostim, a vrhunskim mojstrskim izdelkom, mnogi pa tudi s kreativnimi mojstrovinami s pridihom lokalnega značaja. Edini koroški tekmovalec Dalibor Mikić iz picerije Fantom je denimo pripravil zelo uravnoteženo pico z ocvirki, Nikolina Blaževska iz obmorske picerije Vesuvio pa je v testo zamesila sipino črnilo piranskih ribičev ter dodala še nekaj lokalnih dobrot in pristala na tretjem mestu, tik za Janom Leverjem.

d6faa30958c91011c52a10302ead307c.jpeg

Pice so si bile različne tudi po slogih. Že prava legenda tekmovanj Naj picopek Slovenije Milenko Kondič je denimo mojstrsko pripravil čisto klasiko stare šole, kakršnih skoraj ne srečamo več. Na drugi strani pa je Anej Godnič, tudi on prihaja iz picerije Vesuvio, spekel najsodobnejšo različico pice napolitanskega sloga, ki ji v Italiji pravijo contemporanea in se ponaša z neverjetnim robom. Pristal je na nehvaležnem četrtem mestu, tik za kolegico. Eno najboljših pic je pripravil Alen Ardela iz picerije Fuoriseria, ki domuje v Šaredu nad Izolo in se ponaša z najlepšim razgledom na naše morje. Za lokalni značaj jo je opremil z oljčnim oljem iz Savudrije, istrskimi tartufi in pršutom, po vrhu pa je nastrgal še malo parmezana. Uvrstitev na stopničke se mu je izmuznila za mišjo dlako.

7f7579657257d0012be433c1b1a90a8f.jpeg

Rezultati so bili zlasti na vrhu sila tesni – vseh prvih deset je doseglo med 450 in 400 točkami, kar pomeni, da so prav vsi pripravili izjemno pico. Vseeno pa je pomenljivo dejstvo, da so se v sam vrh, umestili Primorci. Ni kaj, očitno se pozna vpliv bližine domovine pice. Zanimivo pa je tudi, da sta prvo- in drugouvrščeni, oba Brkina, pogumno nastopila kot samostojna kandidata, ne kot predstavnika katere od picerij.

ffe3587152e41ce12f24aa5997a48721.jpeg

Dogodek, ki je bil hkrati otvoritveno dejanje kampanje Špizza 2024, vsako leto organizira Sekcija picopekov Slovenije, letos pa smo ga prvič izpeljali z roko v roki z Media24. Kampanja, ki bo trajala do sredine junija, se kmalu nadaljuje z izborom naj picerije, še prej pa bodo srčni in zagnani picopeki 9. februarja, na svetovni dan pice, polepšali dan 100 družinam po izboru Zveze prijateljev mladine. Več o tem boste izvedeli kmalu.

232b22af4ed865970fee34cc4b5a47f3.jpeg

Fotografije z državnega prvenstva Naj picopek Slovenije 2024

Tekmovalci državnega prvenstva Naj picopek Slovenije