Zanimivosti

Iskani poklici v zdravstvu, gradbeništvu ter gostinstvu in turizmu

Oglasna priloga Izbiram svoj poklic
1. 2. 2024, 10.00
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 15.43
Deli članek:

Zdravstvo, gradbeništvo ter gostinstvo in turizem so poklicna področja, na katerih v zadnjih letih primanjkuje delovne sile. Problematiko nagovarja tudi Evropska komisija prek programov in pobud, ki se jih izvaja v Sloveniji.

Center Republike Slovenije za mobilnost ter evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), ki v Sloveniji skrbi za program Erasmus+, pokriva tudi druge evropske programe in pobude s področja izobraževanja. Med drugim je na pobudo Evropske komisije v letu 2023 ustanovil Nacionalno skupino ekspertov v poklicnem in strokovnem izobraževanju, katere ključni namen je podpora pri razvoju poklicnega in strokovnega izobraževanja kot takega, spodbujanje internacionalizacije tega sektorja ter spodbujanje in krepitev uporabe evropskih orodij in načel v projektih, ki jih financira program Erasmus+.

V letu 2023 je bila skupina, sestavljena iz sedmih članov, osredotočena na realizacijo dveh ciljev: promovirati poklicno in strokovno izobraževanje na področjih gostinstva in turizma, zdravstva in gradbeništva ter dvigniti kakovost prihajajočih mobilnosti z namenom izboljšanja praktičnega usposabljanja pri delodajalcih.

Za namen doseganja prvega cilja, torej popularizacije omenjenih poklicev, so v sodelovanju s srednjimi šolami zbrali in oblikovali vsebine, ki bodočim dijakom predstavljajo prednosti in priložnosti teh poklicev. Le ustrezne in iz vseh zornih kotov predstavljene informacije lahko staršem in bodočim dijakom pripomorejo pri pomembnih odločitvah glede nadaljnjega šolanja.

ZDRAVSTVO

Na področju zdravstvene nege primanjkuje izkušenih in strokovno usposobljenih zdravstvenih delavcev, kot so srednje medicinske sestre oz. tehniki zdravstvene nege ter bolničarji negovalci. Opaziti je tudi pomanjkanje diplomiranih medicinskih sester.

Delo v zdravstvu je poklic, v katerem oseba neposredno vpliva na dobro počutje in kakovost življenja ljudi. Je privilegij in priložnost, da pomaga drugim v njihovih najbolj ranljivih trenutkih. V zadnjih letih se zavedanje o pomembnosti teh poklicev povečuje, kar je privedlo tudi do povečanja plač. Plače v zdravstveni negi so se v zadnjem času povečale, kar odraža prizadevanja za pravično nagrajevanje in priznanje vseh zdravstvenih delavcev.

Oglejte si video iz Srednje zdravstvene šole Ljubljana.

GRADBENIŠTVO

Zadnje tri do štiri leta je v gradbeništvu zelo veliko povpraševanje po delovni sili – številke se merijo v tisočih. Zaradi pomanjkanja delovne slike v Sloveniji se delavce dandanes išče celo na Filipinih, v Nepalu ali Indiji. Gradbeništvo izjemno močno vpliva na naše vsakodnevno življenje in doživljanje okolice. Vsak zidak, vsaka ploščica, vsak detajl ima svoj namen in prispeva k oblikovanju prostora, v katerem živimo in delamo. Gradbeništvo nosi izjemen pomen tudi v smislu trajnostnega razvoja, saj z gradnjo energijsko učinkovitih stavb pomembno prispevamo k ohranjanju zelenega planeta.

Oglejte si video iz Srednje gradbene, geodetske, okoljevarstvene šole in strokovne gimnazije Ljubljana

GOSTINSTVO IN TURIZEM

V gostinstvu je v začetku leta 2023 primanjkovalo približno 400 kuharjev in kuharic, pomočnikov kuharja ter picopekov. Prav tako je primanjkovalo okoli 160 dietnih kuharjev, 160 natakarjev, približno 10 vodij gostinstva in vodij kuhinje, približno 120 hotelskih receptork in nekaj turističnih informatorjev in informatork ter turističnih vodnikov.

Poklici v gostinstvu in turizmu so za tiste, ki uživajo v delu z ljudmi, imajo radi dobro hrano, pijačo in dogodke ter se navdušujejo nad spoznavanjem drugih kultur, jezikov, glasbe, umetnosti in naravnih lepot. Vsaka skodelica kave, vsaka postrežena jed, vsaka prijazna beseda ima svoj namen in prispeva k oblikovanju izjemne izkušnje za goste, ki obiščejo naše kraje.

Oglejte si video iz Strokovnega izobraževalnega centra Alme M. Karlin

Na vseh omenjenih izobraževalnih programih dijake spodbujajo ter za njih organizirajo izmenjave in praktična usposabljanja v tujini v okviru programa Erasmus+. S tem pridobijo dijaki nepozabne izkušnje, ki jih lahko prenesejo v domači prostor, ter tudi pomembno konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitve doma ali v tujini. Več informacij o posameznih poklicih, šolah, strokovnih predmetih, možnostih za nadaljevanje šolanja in še čem najdete na spletni strani www.cmepius.si/vet-team.