Obstaja rešitev

Listi na rastlinah se zvijajo in sušijo, kako ukrepati, da bodo lepi in zdravi

Maja Kopriva
3. 2. 2024, 13.34
Deli članek:

Sobne rastline velikokrat kljub skrbni negi in rednemu zalivanju pokažejo nezadovoljstvo. Čeprav so namreč morda na istem mestu uspešno rastle tudi več let, se to lahko v trenutku spremeni. Kaj narediti, če se začnejo zvijati listi?

Dreamstime
Potrebna sta skrbna in zadostna nega ter sprotno preverjanje suhosti zemlje.

Neugodno počutje rastline nakažejo z različnimi opozorilnimi znaki. Pri sobnih rastlinah se to najpogosteje kaže s povešanjem ali zvijanjem listov. Kaj je najpogostejši vzrok in ali ga lahko odpravimo?

Nega, primerna vlažnost

Za številne so rastline najlepša dekoracija doma, saj z njimi v stanovanje prinesemo košček narave ter zelo pozitivno vplivajo na naše počutje in zdravje. Rastline nedvomno prispevajo k boljši kakovosti zraka v stanovanju, obenem pa so dober pokazatelj, sploh v zimskih mesecih, kdaj je zrak presuh. Takrat navadno na to pomanjkljivost opozorijo z vihanjem listov ali stebelnim upadom, zato bodite pozorni na te opozorilne znake. Reden dotok vode je ena najpomembnejših potreb rastlin; pomanjkanje vode precej hitro privede do različnih težav.

dreamstime
Vsaka rastlina ima drugačne zahteve, zato pred nakupom preverite, kaj ji ustreza.

Ena najpogostejših posledic je prav zvijanje listov, pridružijo pa se še drugi znaki. Navadno postanejo rjavi ali rumeni ter se na robovih izsušijo. Pomanjkanje vode in hranil se kaže tudi s postopnim bledenjem barve. A se lahko podobno zgodi tudi pri čezmernem zalivanju. Če je v podstavku še stoječa voda, jo odlijte in pustite, da se prst osuši. Ali je čas, da rastline zalijete, pa boste najlažje ugotovili tako, da s prsti zagrebete v zemljo približno pet centimetrov globoko in potipate: če je zemlja suha, si rastline gotovo želijo vode.

Sončna svetloba

Podobno kot za vodo velja za sončno svetlobo. Obojega je lahko hitro preveč ali premalo. Če se listi sobnih rastlin zvijajo, usmerjeni pa so na sončno stran, je to lahko znak, da si želijo več sence. Nekatere rastline ne marajo neposredne sončne svetlobe, zato poskusite rastlino, ki je začela zvijati liste, postaviti nekam drugam, kjer bo te svetlobe manj. Vsekakor pa je smiselno raziskati, kakšne pogoje rastlina potrebuje za uspešno rast.

dreamstime
Slabo počutje rastline najpogosteje pokažejo z zvijanjem in rumenenjem listov.

Občasno zalivanje s hranili

Sobne rastline lahko z zvijanjem listov pokažejo tudi, da ne dobivajo zadostne količine hranil oziroma da zemlji primanjkuje snovi, ki jih rastlina potrebuje za uspešno rast. V tem primeru jih enkrat ali dvakrat na mesec zalivajte s pripravki za boljšo rast ter jim zagotovite zadostno podporo z minerali in rudninskimi snovmi.

Za nastalo škodo so lahko krive tudi številne žuželke

V hladnih zimskih dneh številne drobne žuželke poiščejo dom v prsti ali na listih naših rastlin. Te pa žal niso vesele njihovega obiska, žuželke jih lahko močno poškodujejo ali celo uničijo. Rastlini je treba pomagati še posebno takrat, ko opazimo, da so listi objedeni ali pa so se pojavile drobne luknjice, ki sicer na prvi pogled niso videti nevarne.

dreamstime
Rumeni listi lahko nakazujejo na prekomerno zalivanje.

Poskusite odkriti, katera žuželka oziroma zajedavec je napadel vašo rastlino, in v skladu s tem primerno ukrepajte. Če se izogibate uporabe pesticidov, si lahko pomagate z naravnimi pripravki, ki bodo žuželke zgolj odgnali. Še posebno primerno je neemovo olje, njegovega vonja žuželke preprosto ne prenesejo. Neemovo olje najprej razredčite z vodo, nato pa mešanico popršite po listih in steblu celotne rastline. Ponavljajte vsaj štirinajst dni, oziroma dokler se stanje rastline ne izboljša.