Zanimivosti

Kako lahko starši pomagate otroku pri izbiri študija? Pogoste napake in nasveti

Oglasna priloga Izbiram svoj poklic
2. 2. 2024, 16.06
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 21.28
Deli članek:

Bližajo se Informativni dnevi, na katerih se bodo študentje spoznali s študijskimi programi fakultet in višjih šol ter raziskovali možnosti za razvoj svoje karierne poti. Nekateri so že odločeni, katero izobrazbo si želijo, veliko pa je takšnih, ki skorajda do zadnjega ne vedo, kaj bi počeli v življenju. Starši imajo pri izbiri študija ključno vlogo, saj lahko z ustrezno podporo pomagajo svojemu otroku pri tej odločitvi. Vendar pa se pogosto zgodi, da starši s svojim obnašanjem, zgledom in odnosom do posameznih poklicev negativno vplivajo na otrokovo končno odločitev.

GEA College

V tem članku bomo raziskali, kako lahko starši aktivno sodelujete v procesu izbire študija, se izognete pogostim napakam ter tako s svojim otrokom delite dragocene nasvete, ki mu bodo pomagali na poti do uspeha.

Bodite svetovalec, ne odločevalec

Mladostniki se pogosto odločajo na podlagi informacij, ki jih slišijo. Zato je zelo pomembno, kako in na kakšen način se starši z otrokom pogovarjate. Velikokrat se namreč zgodi, da starši dominantno in na vsiljiv način predstavijo svoje mnenje o določenem študijskem programu in se otrok na koncu pod pritiskom odloči za študij, ki ga ne zanima. Za svoje frustracije, nezadovoljstvo in razočaranje nato začne kriviti starše, saj so ga prisili v šolanje, ki mu ni všeč, sam pa se ni znal ali upal upreti in vztrajati pri lastni izbiri. Kot pravi strokovnjakinja za partnerske in družinske odnose, vzgojo otrok in najstnikov, Melita Kuhar, so tako »mnogi starši soodgovorni za slab odnos s svojim odraslim otrokom, ki jim bo vedno očital, da so ga prisilili v nesrečen študij.« Zato svetuje, da starši aktivno sodelujete v pogovoru z mladostnikom in to storite na pravi način. »Sprašujte, kar vas zanima, a ne vsiljujte svojih zamisli. Seveda, povejte svoje mnenje in povprašajte otroka, kako se mu zdi vaše razmišljanje. Bodite svetovalec, ne odločevalec. Vi menite, da ga poznate, a talenti in poslanstvo, ki ga otrok čuti v sebi ob nekem študiju, se morebiti skrivajo globoko v njem.« Pomembno se je zavedati, da čeprav je izbira študija lahko zelo stresen dogodek, je lahko hkrati tudi priložnost za povezovanje.

Svetovalnica Melita Kuhar

Izkažite zaupanje

Velikokrat se tudi zgodi, da se mladostnik tekom študija premisli in se prešola na drugi program. In s tem ni nič narobe, pravi svetovalka Melita Kuhar. »Ni izgubil leta ali dveh, kot to starši radi očitajo otroku, ampak je po vsej verjetnosti našel smisel svojega bodočega poklica, ki ga morebiti na prejšnjem študiju ni. Življenje nam ponuja veliko izbir in izbira študija ter posledično poklica je ena od njih. Nič ni hudega, če se takoj ne najde v prvo-izbranem študiju.« V tem primeru Melita Kuhar svetuje, da če vam otrok predstavi neko nenavadno izbiro študija, ki je niste pričakovali ali predvidevali, mu poskusite zaupati, da bo sprejel odgovornost za to odločitev, četudi se sami morebiti z njo ravno ne strinjate. »Podprite otroka in mu povejte, da mu zaupate. Če se zalomi ali ne bo takoj uspešen, ga vseeno podprite pri morebitni spremembi študija. Saj veste – ni zmage brez poraza in neuspeha.«

Mladostnika ustrezno spodbujajte k razmišljanju

Težava velikega števila mladostnikov je tudi ta, da velikokrat ne vedo, v čem so dobri in kaj jim leži. In tukaj imate starši ključno vlogo. Svojega otroka lahko usmerite, spodbujate k razmišljanju, spoznavanju različnih stvari in mu pomagate razviti interese ter ga naučite samostojnega iskanja informacij. »Če je otrok v dilemi, kaj izbrati, vzemite kos papirja in skupaj narišite in napišite možne opcije. Ljudje smo večinoma vizualna bitja, in ko vidimo zamisli na papirju, se nam je lažje odločati,« pravi Melita Kuhar. Pomembno je le, da mladostnik pridobi informacije z različnih virov in da je na koncu on tisti, ki bo sprejel končno odločitev.

Na GEA College se zavedajo, da so starši pomembna opora mladostniku, ko se odloča za svojo karierno pot. Zato v sodelovanju s strokovnjakinjo za vzgojo otrok in najstnikov Melito Kuhar organizirajo predavanje za starše.  

GEA College

NAJSTNIKI in IZBIRA PRIHODNOSTI: »Starši, niste kapitani, ampak navigatorji!«

V torek, 5. marca, ob 17.00 GEA College organizira predavanje NAJSTNIKI in IZBIRA PRIHODNOSTI: »Starši, niste kapitani, ampak navigatorji!«, ki ga bo vodila priznana strokovnjakinja za družinske odnose, Melita Kuhar. Na predavanju, ki bo v živo ali online, bo razkrila:

  • Kakšna naj bo dinamika med starši in bodočimi študenti pri odločanju o prihodnosti?
  • Kako prepoznati, kdaj je čas, da se otroku prepusti odločitev?
  • Katere so pasti, ki prežijo, ko starši prevzamejo preveč nadzora?

Spregovorila bo tudi o sprejemanju odgovornosti ter svetovala, kako lahko starši pomagajo otrokom, da postanejo odločni, samozavestni posamezniki. Opozorila pa bo tudi na najpogostejše napake, ki lahko imajo pogosto neželene posledice.

Meliti se bodo pridružili tudi študentje in iskreno predali svojo izkušnjo, kaj je tisto, kar so pri odločitvi o študiju potrebovali od staršev in kaj je tisto, kar jim je šlo pošteno na živce in sploh niso upoštevali.

Več informacij in prijava na POVEZAVI.