Sam svoj mojster

Kako zgraditi kakovostno krušno peč za pico ali kruh

Jan Nagode, Pečarstvo Hrovat
22. 1. 2024, 15.13
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 15.26
Deli članek:

Tudi pri vas že diši po dobri pici? Ali še vedno razmišljate, kako narediti odlično domačo peč zanjo? Če ste pravi ljubitelj te italijanske specialitete, si zagotovite pogoje, da boste lahko odlično pico pekli doma, v svoji sanjski peči.

Pečarstvo Hrovat
Peč v piceriji Foculus

Gradnja klasične kupolaste peči za pico ni mačji kašelj, zato vam bomo v tem prispevku poskusili pri tem čim bolj pomagati. Pa začnimo na začetku.

1. OSNOVNA TEMELJNA PLOŠČA

Kot vsaka gradbena konstrukcija mora tudi peč za pico stati na betonski plošči, ki služi kot neke vrste temelj, da je peč stabilna in se zaradi velike teže ne poseda. Priprava betonske plošče pod pečjo oziroma letno kuhinjo, če bo ta stala zunaj, ne terja uporabe posebnih postopkov in materialov ter je enaka kot pri vseh projektih v okolici hiše. Priporočamo seveda, da se zgradi kakovostna plošča z dodatno armaturo, ki bo zagotovo služila svojemu namenu in zdržala obremenitev.

2. PODSTAVEK ZA PEČ

Zelo pomemben del peči za pico je tudi podstavek, na katerem stoji kurišče. Priporočamo, da si zarišete peč na AB-ploščo pred začetkom zidave podstavka, da se bodo mere ujemale in bo izvedba peči na pripravljeni podstavek možna.  Za gradnjo lahko uporabite številne materiale, kot so beton z jekleno armaturo, opečnati zidaki, betonski zidaki ali siporeks. V praksi se za noge oziroma vertikalne stene največkrat uporablja siporeks zaradi enostavnosti dela in obdelave. Pomembno je, da se pod pečjo med betonsko ploščo in stene iz siporeksa navari hidroizolacijo. Ta preprečuje, da bi siporeks srkal vlago iz betonske plošče in s tem izgubil svoje tehnične lastnosti. Pult se običajno zabetonira, pri čemer se pazi na ustrezno debelino in armiranje, da bo pult zdržal težo peči. Pri izračunu višine pulta upoštevajte tudi dejstvo, da bo nekaj k višini dodala še izolacija pod kuriščem (vsaj 1 x 4 cm plošče + lepilo) ter šamot na dnu kurišča (5 ali 6,5 cm + pesek).

Podstavek pod kuriščem je prostor brez tehnične funkcije, zato se ga največkrat uporabi za shranjevanje drv, rešetk, sačev in druge opreme za peko. V prostor pod kuriščem se lahko doda tudi kamnite ali lesene police, kovinske bokse za drva ali pa lesena vrata kot pri kuhinjskih omaricah. Tako se lahko prostor učinkovito izkoristi za shranjevanje vsega, kar potrebujemo med peko.

https://bit.ly/3UaBiQ8

3. KURIŠČE PEČI – KUPOLA IN IZOLACIJA

Na začetku izdelave kurišča moramo najprej poskrbeti za izolacijo dna kurišča. Idealna izbira so kalcijeve silikatne izolacijske plošče promasil, ki se jih enostavno obdeluje in reže. Dimenzija plošč je 1000 x 500 x 40 mm. Priporočamo vsaj en sloj izolacije, za tiste, ki želite maksimalno akumulacijo toplote v dnu kurišča, pa dva sloja.

Za najbolj optimalno porazdelitev toplote priporočamo gradnjo kupolaste peči za pico. Proces je nekoliko zahtevnejši, rezultat pa upraviči vse napore. Pri načrtovanju kupole bodite pozorni na velikost. Za domačo uporabo po navadi ne potrebujemo večje kupole od premera 80 centimetrov, je pa to seveda čisto poljubna odločitev. Za 80–90 cm kupolo se okvirno porabi ca. 130 šamotnih opek, če sledite klasičnim metodam gradnje. Točno številko si preračunajte sami. Za gradnjo kupole priporočamo šamotno opeko SIIIK dimenzij 250 x 124 x 64, ki je narejena iz vlečenega šamota ter je daleč najboljša izbira za gradnjo domače peči za pico.

Najprej si na izolacijske plošče zarišite izbrani notranji premer kupole in vhod peči. Nato postavite prvo in lahko tudi drugo vrsto kupole. Znotraj kupole imate sedaj okrogel prostor, kjer bo kurišče. Pri gradnji dna kurišča moramo biti pozorni na več stvari. Na dno kurišča (kjer so izolacijske plošče) nasujete ca. 1–1,5 cm debelo odejo mivke ali peska, ki bo služil kot dodatna izolativna postelja za vaše kurišče. Na mivko nato postavite šamotne plošče. Priporočamo plošče dimenzij 280 x 280 x 50 mm, ki se preverjeno najbolje obnesejo v tovrstnih pečeh. Narejene so iz kakovostnega stiskanega šamota ter so izredno odporne. Na sredini kurišča položite plošče čim bolj skupaj, na robu, kjer se začne kupola, pa pustite malo odmika, da lahko šamot pri temperaturnih spremembah lepo diha in posledično ne poči. Dovolj je 2–4 mm odmika pri straneh.

Po končanju dna kurišča lahko nadaljujete z izdelavo kupole. Za lepljenje opek priporočamo hydromortel, če gre za zunanjo peč, oziroma versetzmortel, če gre za notranjo. Opeke lepite čim bolj skupaj in s čim manjšimi fugami.

Ko je kupola dokončana, jo je treba še dodatno izolirati. To lahko naredimo čisto enostavno z izolacijsko pečarsko volno alsiflex, ki jo samo ovijete okrog kupole. Priporočamo, da jo ovijete v dveh slojih, ki se križata za najbolj optimalno izoliranost.

KUPOLA ZA TISTE, KI JE NE ŽELITE SESTAVLJATI SAMI:

Če ne želite kupole sestavljati sami, imamo za vas rešitev. V ponudbi imamo kupolo, ki jo lahko skupaj z materialom za gradnjo dobite dostavljeno do vaših vrat. V tem primeru imate ves potreben material za kupolo že v paketu in si ni treba beliti glave s količino opek in drugega materiala. Kupola je kakovostna, narejena iz termobetona, ki je odličen približek šamotu.

Pečarstvo Hrovat

4. ZUNANJA OBLOGA PEČI

Po končani izolaciji je čas še za zunanji obod in zaključni sloj. Običajno se peč obloži s siporeks ploščami, bandažira z mrežico in lepilom, čemur sledi zaključni omet. Na zunanji obod peči lahko dodate poljubne okrasne elemente, kot so na primer okrasna opeka, dekorativni kamen rustika, lesene tramove (pozor – požarna varnost!) … Običajno so zunanje obloge peči pravokotnih oblik.

Nekateri naši kupci želijo imeti tudi zunaj obliko kupole. V tem primeru priporočamo, da se notranjo kupolo iz šamota ustrezno izolira (2 sloja keramične volne), nato pa se jo omeče z apneno malto ali podobnim materialom. Priporočamo tudi uporabo armirne kovinske mrežice (zajčja mreža), ki pomaga k armiranju zgornjega sloja in preprečuje prekomerne razpoke.

5. DIMNIK

Postavitev dimnika je pri peči za pico zelo pomembna. Najboljše rezultate izgorevanja boste dosegali, če boste odprtino za dimnik namestili v »predprostoru« kurišča in NE na sredini kupole, kot bi to morda pričakovali! Dimnik na sredini kupole bi poleg odvajanja dima odvajal tudi veliko več toplote, ki pa je ne želimo izgubljati, zato svetujemo, da se dimnik postavi nad predprostor kupole, kot je to narisano na spodnji skici.

Priporočamo dimne cevi iz črne jeklene pločevine ali pa nerjavne cevi. Po naročilu vam lahko dobavimo tudi dimniško kapo in obroč. Premer dimniške odprtine naj ne bo manjši od 160 mm (pri manjših kupolah), pri večjih kupolah pa naj bo 180 ali celo 200 mm. Višino dimnika prilagodite okolici (npr. nadstrešku), naj pa bo vsaj 2,5 m od nivoja kurišča. Vse točke, kjer se dimnik dotika drugih gorljivih površin, je treba izolirati, da se izognete morebitnemu požaru. Za ravne dele lahko uporabite plošče promasil ali pa volno alsiflex.

6. VRATA

Zapiralo oziroma vrata igrajo veliko vlogo pri zadrževanju toplote v peči za pico, zato svetujemo, da izberete kakovostna vrata in okvir ter tako zmanjšate porabo kuriva. Vratca oziroma zapiralo vam lahko izdelamo po meri. Vsebujejo lahko tudi termometer, ki vam pomaga nadzorovati temperaturo v kurišču. Termometer se lahko vstavi tudi v obod peči, vendar moramo pri tem paziti, da je konica termometra nameščena pod stropom peči, saj bomo le tako dobili dejansko temperaturo v notranjosti.

7. ZAKLJUČEK

No, pa je peč za pico zgrajena. Ker gradnja peči ni ravno mačji kašelj, vam lahko pri nakupu in gradnji svetujemo. Za vsa vprašanja in ponudbe smo na voljo na telefonski številki 041 374 500. Na tem videu pa si lahko ogledate še časovno zanko gradnje krušne peči pri eni od naših strank.