Je popijemo preveč?

Nehajte piti kavo, če začnete opažati te tri simptome

S.Š.
12. 1. 2024, 11.46
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 11.47
Deli članek:

Manj kave bi morali piti, če začnemo opažati da se je poslabšal naš spanec, če nas začne mučiti tesnoba in če se pojavijo težave z delovanjem srca.

Ivan Merljak
Fotografija je simbolična.

Čeprav ima pitje kave nekaj koristi za zdravje, dr. Suraj Kukaidi poudarja, da mora biti spanje prednostna naloga našega telesa. Marsikdo se namreč ne zaveda, da lahko jutranja skodelica kave ostane v našem telesu cel dan. Ko se torej zvečer odpravimo v posteljo, naše telo še vedno procesira kofein, ki smo ga zaužili zjutraj, to pa bistveno zmanjša kakovost našega spanca.

"Prosim, zmanjšajte količino popite kave. Idealno bi bilo, da jo celo popolnoma prenehamo uživati. Kava ostane v telesu veliko dlje, kot si mislite," je dejal dr. Suraj Kukaidi.

Vpliv na srce

Prav tako lahko velike količine kave zvišajo krvni tlak. Več kot štiri skodelice kave na dan naj bi tako močno vplivale na naš krvni tlak in tega močno zvišale. Zmerna količina (1-2 skodelici) kave sicer nima hujšega vpliva na krvni tlak, poudarja doktor.

Zmerna raven zaužitega kofeina ne bi smela škodovati niti zdravju srca, vplivati ​​na raven holesterola ali srčni ritem, se pa težave pojavijo, ko je količina zaužitega kofeina prekomerna. Poleg tega so nekateri ljudje bolj občutljivi na kofein in lahko doživijo palpitacije, zato bi se morali začeti izogibati kofeinu.