Omelo

Zdravilstvo starih Keltov je še zelo živo

S.N.Č.
22. 10. 2017, 16.00
Deli članek:

Kelti so zelo dobro poznali in učinkovito uporabljali celo vrsto zdravilnih zelišč. Njihovo izjemno bogato znanje je tudi znanstveno potrjeno in marsikje še v uporabi.

Profimedia
Črna pika na sredini belega ploda omele simbolizira eterično peto mesto, ki obdaja kroge bivanja.

Druidi so imeli še posebej v čislih omele, ki so jih odkrili na svetih hrastih. Ko so jih izsledili, so jih z lubja odstranili z zlatimi srpi, ob natančno določenem času luninih men.

Verjeli so, da vsebujejo plodno življenjsko esenco svojih gostiteljev, mogočnih hrastov. 

Profimedia
Fotki Jagoda jerebike v sebi skriva drobcen pentagram, starodavni magični simbol zaščite.

POTRJENO

Številni sodobni znanstveniki so potrdili, da se pripravki iz omele lahko uporabljajo tudi dandanes, pri nekaterih oblikah alternativne medicine za zdravljenje raka.

Keltski svečeniki so tudi vedeli, da vrbino lubje zdravi bolezni, ki jih povzroča pretirana vlaga. Tudi sodobni kemiki za zdravljenje revmatične mrzlice uporabljajo salicin, izvleček iz vrbinega lubja, in tako potrjujejo starodavno modrost ter bogato znanje druidov.

Profimedia
Najljubša rastlina priljubljene zdravilke Meg je bila kamilica.

Številni keltski zdravilci in zeliščarji so poznali in učinkovito uporabljali tudi zdravilne moči kamilice. Če je bila bolezen posledica hudobnega uroka, pa so si Kelti okrog vratu obesili rdečo jagodo jerebike, ki v sebi skriva drobcen pentagram, starodavni magični simbol zaščite. 

UPORABNO

Ena najbolj znanih keltskih zdravilk je bila zdraviteljica Meg, ki je bila v svojem času najbolj priljubljena. Njena najljubša zdravilna rastlina je kamilica.

LeFay pa je bila boginja morja in otoka Avalona. Voda, ki jo je blagoslovila, je zdravila vse bolezni. Položite v čisto vodo kristal akvamarina in LeFay vam bo pomagala pri zdravljenju katerekoli bolezni. Akvamarinovo vodo popijte po tem, ko se je kristal vsaj eno uro namakal v njej in oddajal zdravilne energije.

Aengus MacOg pa je bil zelo čeden in duhovit harfist. Imeli so ga za boga mlade ljubezni. Ozdravil je številne bolezni in bolečine, ki so bile sad neuslišane ljubezni. Njegova priljubljena zdravilna rastlina je bil cimet. »Če vas torej boli srce, ker vas je zapustila ljubljena oseba, žvečite cimetovo skorjo in si na srce položite kristal roževca. Pomagajo vam lahko tudi prstan s safirjem, gnetenje gline, bakrena verižica ali zapestnica ter vonj vrtnice,« svetuje raziskovalka Keltov Marjetka Jeršek.

Aibheaog je boginja vodnjakov in ognja. Njeni sveti studenci vsebujejo neverjetne zdravilne moči, ki so še posebej učinkovite pri odpravljanju zobobolov in paradontoze. Na kresno noč poiščite čist vodnjak ali studenec in pustite zraven njega majhen bel kamen, ki predstavlja vaš boleči zob. S palico narišite v tla številko pet, ki je Aibheaogino sveto število. Tako boste imeli vse leto bolj zdrave zobe in dlesni.