Vsestransko uporaben

Divji kostanj kot pralno sredstvo

Zoran Franc
22. 10. 2017, 14.15
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 15.58
Deli članek:

Drevo divjega kostanja in njegove plodove skoraj zagotovo vsi poznamo. V osnovni šoli smo iz teh izdelovali možiclje, babice iz njih pripravljajo številne tinkture, nekatere pa tudi milnico in pralno sredstvo. Pripravite ga tudi vi!

Dreamstime
Tekočina je primerna tudi za osebno higieno.

Vsekakor drži, da je divji kostanj zelo uporaben v zdravilne namene; pomaga pri oteklih nogah, krčnih žilah, hemoroidih in drugih težavah. Veliko manj pa poznamo uporabo divjega kostanja kot sredstva za pranje in čiščenje.

OSEBNA NEGA IN ČIŠČENJE

Divji kostanj se je nekoč uporabljal tako za osebno nego kot za pranje perila, pomivanje tal, posode in drugih površin. Vsebuje namreč saponin escin, ki ga sicer najdemo tudi v jegliču, bršljanu, brezi in preslici. Saponini v kombinaciji z vodo povzročajo penjenje, emulgiranje in disperzijo, to pa je odlično za čiščenje – tako telesa kot perila in prostorov.

Dreamstime
Tekočino iz divjega kostanja, namočenega v vodo, uporabljamo za čiščenje.

KAKO PRIPRAVIMO

Dreamstime
Milnico iz divjega kostanja lahko uporabljamo tudi za osebno higieno.

Za izdelavo čistilnih sredstev oziroma milnice boste potrebovali plodove, ki jih boste v tem času našli skorajda povsod. Še sveže plodove čim bolj na drobno narežite, nič pa ne bo narobe, če jih boste zdrobili. Tako pripravljene lahko tudi posušite in shranite za vse leto ter jih uporabljate, ko jih potrebujete. Za pripravo milnice oziroma čistila potrebujete tri narezane sveže kostanje (ali dve žlici posušenih); nasujte jih v steklen kozarec in prelijte z decilitrom vroče vode. Nato pustite čez noč, precedite ter tekočino uporabite za čiščenje, pranje perila ali umivanje.   

PA UPORABA?

Tekočina je uporabna kot pralni prašek, s katerim lahko perete tudi močno umazano perilo. Pri pranju belega perila dodajte žlico sode bikarbone. Prav tako je uporabna za pomivanje posode ter čiščenje drugih površin v gospodinjstvu (tla, leseno pohištvo, ogledala, okna in drugo). Če boste tekočino uporabljali za osebno higieno, z njo ravnajte enako kot s tekočim milom. Sicer ne vsebuje vonja, vendar odlično odstrani odmrle celice in blagodejno vpliva na kožo. Uporabljate jo lahko tudi za umivanje las.