PRVI NASTOP

Obama se vrača, da bi pomagal demokratom

Matej Klarič
22. 10. 2017, 15.56
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 15.56
Deli članek:

Obama je prvič po sestopu z oblasti nagovoril javnost v zveznih državah New Jersey in Virginija, kjer je nastopil v podporo guvernerskima kandidatoma, da bi jima zagotovil glasove temnopoltih volivcev.

Reuters
Obama je v svojih nastopih prst kritike posredno usmeril v aktualnega predsednika in njegove politike, ki temeljijo na delitvah in, kot pravi, ogrožajo demokracijo.

V ZDA bo letos potekalo le dvoje volitev za guvernerje. Te se bodo odvile v New Jerseyju in Virginiji.

Volitve bodo v obeh državah 7. novembra in naj bi pokazale, kakšno je vzdušje med volivci pred vmesnimi volitvami prihodnje leto. To priložnost je za svoj prvi javni nastop po odhodu s predsedniške funkcije izkoristil 56-letni Barack Obama. Z njegovim nastopom so si demokrati predvsem želeli povečati podporo med pripadniki manjšin, mlajšimi volivci in tistimi, ki ne volijo.

Vračanje starih politik delitev

Pozabljeni vzroki»Priča smo novim politikam delitev, ki smo jih sicer videli že v preteklih stoletjih in smo mislili, da smo z njimi že opravili. To je gledanje 50 let nazaj; smo v 21. stoletju, ne pa v 19. stoletju,« je bil do aktualnih politik kritičen Obama. »Če v kampanji zmagaš tako, da deliš ljudi, jim ne boš mogel vladati. Pozneje jih ne boš mogel združiti,« je posredno govoril o Trumpovi poti na vrh. »Nismo najboljši takrat, ko skušamo ljudi ponižati, temveč takrat, ko skušamo vsakogar povzdigniti,« je dodal. Posvaril je tudi pred tem, da je vse bolj pod vprašajem demokracija.

Toda Obama vseeno noče ali ne zmore uvideti, da se stare politike vračajo iz istih razlogov kot v preteklosti in da te politike potrebujejo ustrezne odgovore na vse večje neenakosti, revščino, vse nižje plače in podobno. Na prav te probleme je v kampanji opozarjal Bernie Sanders, ki so ga tudi z Obamovo pomočjo demokrati onemogočali v predsedniški bitki. Raziskave so kazale, da bi Sanders, ki je najbolj priljubljen ameriški politik, premagal Trumpa. Vendar je demokratska stranka (tako kot veliko etabliranih strank drugod na Zahodu) še vedno talka kapitala oziroma finančnim centrom naklonjenih politik, ki ji preprečujejo, da bi zares prisluhnila volji ljudi.

Dokler ne bo večjih premikov v smer, ki bi izboljšala položaj ljudi, gre pričakovati vnovično večanje podpore ksenofobnim in skrajno desnim politikam, ki se napajajo na hujskanju ljudi. Tudi vzpon Trumpa priča o tem.

ap