NAJ REŽE

Pa vaši noži? So topli ali ostri?

zf
20. 10. 2017, 07.00
Posodobljeno: 20. 10. 2017, 08.11
Deli članek:

Pri pripravi hrane je dobro, da kuhinjske pripomočke prej preverite. Najpomembnejše »orožje« so zagotovo kuhinjski noži. Ali z njimi ravnate pravilno?

Dreamstime
Uporabljajte le lesene in plastične deske za rezanje. Nožev pa ne pritiskajte preveč v podlago.

MAGNET

Magnetne stene in stojala bodo dolgo ohranjala ostrino noža, saj tako najmanj tvegate »nesreče«, ki bi lahko poškodovale rezilo.

USNJENE KRPE

Čeprav jih mnogi svetujejo, jih raje ne uporabljajte. Usnje namreč ne odvaja vlage, kar pa lahko slabo posušeno rezilo tudi poškoduje, sploh če je dlje časa v takšnem okolju.

NEUSTREZNOST

Rezila lahko hitro poškodujete, če nožev ne uporabljate za namen, ki jim je določen. Nož za kruh (nazobčan) denimo ni primeren za rezanje mesa. Keramični niso primerni za zamrznjeno hrano.

Ponudba kuhinjskih nožev se je v zadnjem desetletju precej razbohotila. Če smo nekoč uporabljali le jeklene, so zdaj na voljo še keramični, ki jih odlikuje ta prednost, da brušenje naj ne bi bilo potrebno. Ali to drži ali ne, presodite sami. Revolucija se je zgodila tudi pri oblikah, namembnosti in vrstah rezil, ta so ravna, nazobčana, valovita … Pa vendar, ne glede na obliko, ceno in material se vsi noži prej ali slej obrabijo, na kar vplivajo številni dejavniki. Jim morda nevede krajšate življenjsko dobo?

NIKAR V POMIVALNI STROJ!

Ne glede na kakovost, vrsto brušenja in material nožev nikar ne pomivajte v pomivalnem stroju, saj vroča voda, vroč zrak, agresivne pomivalne tablete in tolčenje ob drugo posodo rezila hitro uničijo. Od noža se boste precej hitro poslovili, če ima leseno držalo, saj ga bo grobo pranje pomivalnega stroja hitro uničilo, enako velja za druge kuhinjske pripomočke. Nože in lesene kuhinjske pripomočke zato raje pomivajte ročno. Dovolj bo že nekaj kapljic detergenta in vroča voda. Prav tako jih vselej ustrezno osušite in obrišite ter spravite v predal, kjer ste jim namenili mesto.

DESKE ZA REZANJE

Tudi tu lahko izbirate med široko paleto barv, materialov, velikosti in oblik. Še vedno pa so najbolj priporočljive navadne, torej lesene ali plastične deske za rezanje. Takšna deska bo tudi najmanj poškodovala rezilo vašega noža, saj se lahko rezilo nekoliko »zareže« v površino, a ostane ostro. Kljub obljubam o higienski neoporečnosti vam odsvetujemo uporabo steklenih in marmornih desk, saj se bo rezilo hitro poškodovalo ali pa bo postalo topo. Prav tako nožev ne uporabljajte na jeklenih pladnjih ali pri rezanju iz keramičnih pekačev, pazite tudi, da ne pritiskate preveč, saj nož tudi tako izgublja ostrino.

ALI ZNATE PRAVILNO NABRUSITI SVOJE KUHINJSKE NOŽE?

Brušenje je odvisno predvsem od tega, kako pogosto uporabljate nož, pa tudi od materiala. Jeklene nože boste morali nabrusiti prej kot recimo keramične, vsekakor pa je dobro, da nože brusite čim pogosteje. Priporočljivo je, da to storite vsaka dva meseca. Tako bodo rezila manj obrabljena kot pri tistih nožih, ki jih brusite le nekajkrat na leto. Če nože brusite na brusni kamen oziroma brusilni meč, upoštevajte pravi kot. Nož mora biti naslonjen na brus pod kotom od 10 do 20 stopinj; kar je več, nož prej topi kot pa brusi. Uporabni so brusi z navzkrižnimi kamni, kjer nože samo prislonite in povlečete skoznje; tako najmanj tvegate napake pri brušenju.