Obnovljene namesto novih

Splača se jih kupiti, saj so cene nižje

Marjan Kodelja
17. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Obremenjeni z »moram imeti najnovejšo strojno opremo« kupujemo nove izdelke, namesto da bi preverili trg rabljenih ali obnovljenih naprav.

Profimedia
Trg obnovljenih naprav deluje skoraj v celoti po načelu povpraševanja in ponudbe.

Vemo, kaj je rabljena naprava. Nekdo jo je uporabljal, zdaj pa jo prodaja, ker je ne potrebuje več. Velja pravilo, da kar vidiš, to dobiš.

Vizualni pregled in krajši test uporabe največkrat ne razkrijeta dovolj. Ne moremo vedeti, v kakšnem stanju je strojna oprema. Lahko se bo okvarila že naslednji dan ali čez leta. Podobno tudi ne vemo, v kakšnem stanju je baterija, kar je problematično pri rabljenih mobilnih napravah. Površinske poškodbe pa vidimo. Z njimi se sprijaznimo ali pa ne. Odvisno, kolikšno ceno za napravo zahteva prodajalec in koliko je dovzeten za barantanje.

Profimedia
Kdo jo je obnovil? Če je to izdelovalec ali njegov pooblaščenec, smo lahko prepričani, da je uporabil kakovostne rezervne dele.

Zdi se nam pomembno, da je pri prenosniku zamenjana baterija, notranjost in zunanjost pa temeljito očiščeni.

Pri obnovljenih napravah je drugače

Največkrat jih obnavljajo izdelovalci ali podjetja, ki jih ti pooblastijo. Vsako napravo pred prodajo natančno pregledajo, zamenjajo vse dele, ki so okvarjeni ali pa vedo, da se jim izteka življenjska doba. Po potrebi zamenjajo opraskani zaslon, poškodovano ohišje, mobilnim napravam skoraj vedno zamenjajo tudi baterijo. Na koncu napravo še dobro preizkusijo. Navzven je po obnovi videti kot nova, da je starejša, vemo le zato, ker ni najnovejši model.

Profimedia
Kdo jo je obnovil? Podjetja, ki se z obnovo naprav ukvarjajo brez povezave z izdelovalci, lahko uporabijo slabše in cenejše rezervne dele, kar ima lahko nepričakovane posledice. Ni pa nujno.

Nižje cene in garancija

Cena obnovljene naprave je nižja, tudi v primerih, ko je model naprave še vedno v prodaji, običajno med 10 in 20 odstotki, v nekaterih primerih pa tudi več. To je glavna prednost nakupa obnovljene naprave, ni pa edina. Dobro ceno lahko dosežemo tudi pri nakupu rabljene naprave, vendar prodajalec zanjo ne ponuja nikakršne garancije.

Profimedia
Starejše naprave pridejo z vseh vetrov, največkrat pa iz podjetij, ki so jih nehala uporabljati. Ker so že »amortizirane«, jih prodajajo po nižjih cenah.

Obnovljena naprava pa največkrat ima garancijsko dobo. Morda je krajša kot pri novi napravi, a je. Nekateri ponudniki tudi omogočajo, da napravo vrnemo, če z njenim delovanjem nismo zadovoljni. Če garancije ni, je to pri obnovljenih napravah posebej označeno. Kupec prevzame tveganje nase, zato pa je cena še nižja. Obnovljena ni le naprava, temveč tudi njena programska oprema, pomnilniki pa so izbrisani. Odpadejo presenečenja, da je na njej ostalo kaj, česar nočemo.