Gibajmo se

Dobra tekaška obutev je ključni del priprave

R.T.
8. 10. 2017, 16.45
Deli članek:

Tek na prostem še vedno spada med najbolj priljubljene pa tudi najbolj dostopne aktivnosti. Pomembno je, kako se nanj pripravite, da boste od njega vi in vaše telo imeli največ koristi.

Profimedia
Če se odločate za tek, si zastavite cilje in si priskrbite pravo opremo.

Kdaj v nakup?

Copate kupujte popoldne, saj je noga takrat bolj zatečena in zato večja. Tako si zagotovo ne boste kupili premajhnih copat. Bolje je kupiti za vsaj pol številke večjo številko od tiste, ki jo običajno nosite. Spredaj naj bo 1,5–2 centimetra praznega prostora.

Preden se podate na prve tekaške kilometre, si postavite čim bolj konkreten cilj. Tako kot pri vsaki stvari si morate tudi pri teku postaviti neki cilj, ki naj bo čim bolj stvaren. Seveda se morate tudi odločiti, ali želite izgubiti kakšen kilogram, pridobiti mišice ali izboljšati vzdržljivost. Nekateri se boste za tek morda odločili zgolj zaradi priložnosti, da si nekaj trenutkov v dnevu vzamete samo zase in se takrat potopite v svoje misli. Od vsega tega je odvisno, kako se boste teka lotili in kako bodo potekali vaši tekaški podvigi.

Oprema je pomembna

Čeprav tek velja za enega najcenejših športov, je oprema vseeno zelo pomembna. Vse od obutve pa do elastike za lase. Seveda je najpomembnejša obutev. Nakupu tekaških copat se morate zelo posvetiti, saj lahko pravilna izbira blagodejno vpliva na vaš tek, napačna pa na dolgi rok škoduje celotnemu telesu. Pomembno je, da upoštevate svojo telesno težo, čas, ki ga boste namenili teku, in obliko stopal. Stopalo je lahko nevtralno, pronacijsko (gleženj se nagne navznoter) ali supinacijsko (gleženj se nagne navzven). To omenite prodajalcu, ki vam bo znal svetovati, kaj izbrati.

Kaj pa oblačila?

Izboljšajte gibljivost

Stopala, gležnji in kolena so pri teku najbolj na udaru, prvi pa so prav gležnji. Te morate zato redno razgibavati pred tekom in po njem. Pri tem lahko zelo pomaga joga.

Oblačila naj bodo prilagojena zunanjim razmeram. Priporočeno je, da uporabljate majice in hlače, namenjene športni aktivnosti. Ker mora telo dihati, morajo oblačila odvajati vlago stran od telesa in se hkrati sušiti hitreje kot navadna bombažna majica. Pri ženskah je pomemben športni nedrček, ki ga med tekom morate nositi, ne glede na velikost prsi. Nekateri ga po pomembnosti celo enačijo s pravilno tekaško obutvijo. Obstajajo takšni z različno oporo, zato različne tudi preizkusite. Logično je, da je večja opora namenjena tistim, ki imajo večje prsi, a je hkrati primerna tudi za tiste, ki boste imele bolj intenziven trening.