Lakota

Hlastate po čipsu ali hamburgerju?

ud
16. 8. 2017, 07.00
Posodobljeno: 16. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Si kdaj zaželite kepico sladoleda, pa vnaprej veste, da se bo končalo pri celi banjici? Ali pest čipsa, potem pa pojeste družinsko pakiranje? Kot bi bili zaprti v kletko prenajedanja in samoobtoževanja.

Profimedia
En sam grižljaj vaše najljubše hrane lahko sproži željo po prenajedanju, kakor pri zdravljenih alkoholikih en sam požirek piva sproži popivanje.

Posebej za tiste, ki jih vedno zagrabi volčja lakota, so sestavili dieto, ki vam jo predstavljamo v nadaljevanju.

Če hlastate po čokoladi

ČIPS
Če hlastate za njim, imate verjetno stresno življenje. Zajezite ga s sprostitvenimi tehnikami; z meditacijo ali z nekaj globokimi vdihi. Vadba bo znižala kortizol kar za četrtino.

Najbrž vam primanjkuje magnezija. Raziskave kažejo, da ga več kot 80 odstotkov žensk ne zaužije dovolj, nadomestek pa poiščejo v čokoladi, ki je prava magnezijska (a tudi kalorična) bomba. Privoščite si raje bolj zdrave mineralne prigrizke; oreščke in semena, v glavnih obrokih pa naj bo obilo rib, špinače in druge temno zelene zelenjave. Že po enem tednu zdrave diete bo želja po čokoladi manjša.

Če hlastate po piškotih in torticah

Stalna želja po piškotih in sočnih torticah opozarja na nizko raven glukoze v krvi. Molekule glukoze so skrbno uskladiščene v jetrih in mišicah, z namenom, da jih telo porabi kot gorivo ob psihičnih in fizičnih naporih. Ženskam, ki so kar naprej na dieti oziroma veliko telovadijo, te zaloge vztrajno kopnijo. Da bi bilo tortic na krožniku manj, poskusite najprej s polnozrnatimi izdelki, na primer kruhom in testeninami, ter z obilo sadja in zelenjave, tako boste še dolgo po obroku vzdrževali enakomerno raven sladkorja.

Profimedia
Telo je treba preusmeriti na zdrave izbire, s čimer uravnotežimo hormone, hujšanje pa postane samodejno.

Če hlastate po hamburgerjih in zrezkih

PICA
Manj ko je zdravih maščob, bolj si jih telo prizadeva pridobiti iz nezdravih virov. Namesto po pici posezite raje po ribah in morskih sadežih, ki so vir zdravih maščob.

Verjetno vam primanjkuje železa, slabokrvnost pa povzroča vrtoglavico, slabost in splošno telesno oslabelost pri več kot petini žensk. Presenetljivo, vendar tudi ženske, ki si rade privoščijo z železom bogate obroke – rdeče meso, jajca, obogatene kosmiče, suho sadje in stročnice –, pogosto trpijo za slabokrvnostjo, saj telo včasih železa ne zmore dobro absorbirati. Vsaj na začetku si poskušajte pomagati brez zdravil in ob vsem naštetem pojejte tudi veliko zdrave kisle hrane, ki pomaga vsrkati železo, to so agrumi, robidnice, paradižnik in glavnata zelenjava, od zelja do brstičnega ohrovta.