POLETNI UŽITKI

Urejen balkon kot oaza za sprostitev

Zoran Franc
15. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Če imate to srečo, da ima vaše stanovanje tudi balkon ali teraso, si ne dovolite, da v čudovitih poletnih večerih ne bi bila izkoriščena. Balkoni so kot nalašč za poletno branje.

Profimedia
Pri izbiri rastlin bodite previdni. Preverite, koliko vode potrebujejo.

Idealen prostor, kamor se lahko skrijete in ste obenem vsem na očem. Poskrbite, da bo vaš balkon lepo urejen, da se boste na njem počutili dobro in predvsem udobno. Poskrbite za zelenje in priročno pohištvo.

Senčniki

Ni lepšega, kakor imeti piknik z žarom na domačem balkonu! Pred poletnim soncem vas bo ščitil posebno oblikovan senčnik, ki ga postavite ob steno, da na majhnem balkonu ne bo v napoto.

Sprostitev 

Preden se odločite obnoviti balkon ali teraso, razmislite o vrtnem pohištvu. Izmerite prostor, ki vam je na voljo, in pohištvo prilagodite obliki balkona. Poskrbite, da pohištvo ne bo zasedlo celotne terase, upoštevajte pravilo manj je več. Balkon je le podaljšek dnevne sobe, in ne dnevna soba, razen, če je njegova kvadratura dovolj velika. Lahko se odločite tudi za ležalnike, kakšno mizico več, večje lončnice in podobno. Ne pozabite tudi na udobne dekorativne blazine, ki bodo popestrile balkon in poživile prostor.

Lega balkona

Razmislite tudi o legi balkona. Če imate balkon na vzhodni strani, bo vaše stanovanje večino dneva na soncu, zato razmislite o močnejših in trpežnejših materialih, ki bodo prenesli različne vremenske vplive. Razmislite tudi o rastlinah, ki prenesejo več sonca in so manj občutljive, ter o hitrorastočih drevesih, ki jih lahko posadite v korita, ne pozabite pa tudi na viseča korita. Če želite senco, razmislite o nakupu senčnika, tende ali morda baldahina.

Profimedia
Poskrbite, da bo vaš balkon udoben in prijeten za sprostitev. Omislite si pisane blazine.

Lesena tla

V kombinaciji z elegantnimi veliki cvetlični lonci z izbranimi rastlinami popolnoma spremenijo podobo balkona. Balkon bo tako prijetnejši, spominjal pa bo na vrt, čeprav je visoko nad tlemi.

Rastline

Rastline razporedite glede na lego terase in se predhodno pozanimajte, kaj je za vašo teraso sploh primerno. Ne pozabite, da bodo odlično videti v kotih, prostor pa bodo lepo zapolnile. Če nimate toliko prostora, si omislite zidne police, ki jih izdelate iz palet, lahko pa rastline posadite v že za to narejene lončke. Tako boste pridobili prostor na tleh, kljub temu pa boste na svoj vrt vnesli čudovit pridih narave. Če imate dovolj prostora, razmislite o manjši, morda celo namizni fontani. To bo ozračje še bolj sprostilo, žuborenje vode pa bo vaše misli in čute še bolj pomirilo.