Odgovornost

Pospravljanje bo od zdaj naprej zabavno

Urška Dretnik
15. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ste v službi in doma tako obremenjeni, da vam niti na kraj pameti ne pade, da bi ob tem še pospravljali po stanovanju? Čas za čiščenje pa je vendarle tu in nekaj bo treba ukreniti!

Profimedia
Preizkusite nagrajevalni sistem z nalepkami. Za vsako opravljeno delo dajte otroku zavojček nalepk, ki naj jih zbira. Ko bo celotno čiščenje za vami, mu privoščite kakšno nagrado.

Svetujemo naslednje: ne prevzemite vsega dela na lastna ramena, ampak si ga razdelite. Tako boste okrepili medsebojno povezanost, se naučili sodelovanja v skupini in tudi otrokom, ne glede na leta, dali jasno vedeti, da v družinskem življenju ne uživajo le privilegijev, ampak imajo tudi obveznosti.

Majhnim otrokom razložite, da so določena opravila nevarna in zakaj jih še ne smejo opravljati.

Naj bo glavni

Morda mislite, da je vaš triletnik čisto premajhen za pometanje ali sesanje in da je vašega najstnika nemogoče prepričati, da bi prijel za krpo. V vsakem primeru se pošteno motite. Resnici na ljubo jim pospravljanje res ne diši, zato potrebujejo motivacijo.

Profimedia
Ob zabavi se bodo otroci naučili, da pospravljenje sploh ni tako zoprno opravilo.

Od 2 do 4 leta

Občutek, da je glavni, bo otroku dal krila in z veliko večjim veseljem in navdušenjem se bo lotil čiščenja.

Malčki so vaši mali pomočniki, vedno pripravljeni ponuditi roko. Čeprav njihova tehnika ni tako popolna, kot bi si želeli, je za otroke te starosti priporočljivo, da jih naučite pomembnosti čiščenja in vzdrževanja higiene. Prepustite jim postiljanje postelje, pospravljanje igrač in knjig ter brisanje politih tekočin in umazanije.

5 do 7 let

Predšolski otroci radi veliko časa preživijo s starši, kar je idealna priložnost, da ste njihov mentor pri tehnikah čiščenja. Pokažite jim najboljši način za brisanje prahu, predstavite preproste pripomočke, kot so čudežne krpe in metle. Naj pobrišejo prah, zložijo nakupljene stvari iz vrečk v hladilnike in omare ter počistijo in pogrnejo mizo.

Profimedia
Iščite zaklade pri urejanju oblačil v omari ali tekmujte, kdo bo podrl svetovni rekord pri hitrostnem postiljanju postelje.

Majhnim otrokom razložite, da so določena opravila nevarna in zakaj jih še ne smejo opravljati.

9 do 12 let

V prednajstniškem obdobju otroci težijo k neodvisnosti. Usmerjajte jih k samostojnosti, tako da njihove hišne naloge zapisujete v posebno tabelo in jih nagrajujete glede na vloženi trud. To jih bo motiviralo za sodelovanje pri hišnih delih. Primerna opravila za to starost so pranje avtomobila, pomoč pri pripravi preprostih obrokov ter asistenca pri obešanju in zlaganju perila.

Glasba

Da bo izkušnja zabavnejša, dovolite otroku, da med pospravljanjem glasneje posluša svojo najljubšo glasbo. Tako mu bo delo hitreje minilo, obenem pa lahko medtem tudi zapleše.