Razlage

Tudi sanje imajo svojo razvrstitev

snč
6. 8. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sanje so pogosto tako močne, da smo še ves dan pod njihovim vtisom, lahko pa se nam vtisnejo v spomin tudi za daljše obdobje ali celo za vse življenje.

Profimedia
Obstajajo še zavestne sanje, v katerih sanjalci zavestno iščejo odgovore na vprašanja.

A sanje niso enake sanjam – obstaja jih veliko vrst. Mi smo za vas izbrali tiste, ki so po raziskavah strokovnjakov najbolj pogoste, in jim dodali razlage, ki odstirajo dodatne tančice sanj.

ARHETIPSKE SANJE

Imajo močan čustveni naboj, ki izhaja iz kolektivnega nezavednega vedenja, ki presega osebna in družinska doživetja ter zgodovino. Strokovno so opisane kot brezmejen zbiralnik zgodovinskih spominov, kolektivni spomin, v katerem je ohranjeno bistvo zgodovine vsega človeštva.

MORA

Po navadi se pojavi, ko se nam kaj zalomi. Gre za simbolično sporočilo, ki nam pomaga poiskati nove načine obnašanja v neprijetnih situacijah. Njihova naloga je, da nas »prebudijo«, da uvidimo, kaj gre narobe, saj smo v predhodnih, manj izrazitih sanjah opozorilne znake spregledali.

PONAVLJAJOČE SE SANJE 

Podobne so mori, saj nam razkrijejo skrite tesnobe in strahove. Pokažejo nam, kje se ponavljamo, kako se v določenih situacijah znajdemo, kje smo nemočni, da bi karkoli izboljšali. Drezajo nas, da se zavemo svojih vedenjskih vzorcev in poiščemo druge, učinkovitejše in primernejše načine obnašanja in razmišljanja. Če doživljamo tovrstne sanje, natančno razmislimo, kaj se nam je dogajalo v dneh pred sanjami. Poskusimo potegniti vzporednico s podobnimi dogodki, občutki, odnosi ali pogovori.

PREROŠKE SANJE

Vzbujajo zmedene občutke in nas vržejo iz tira, predvsem kadar sanjamo povsem banalne, vsakodnevne dogodke, ki nas vznemirijo. Povezane so z neke vrste jasnovidnostjo, ki deluje na slepo srečo, ali pa z izjemno razvito intuicijo, ki omogoča zaznavo podob, dogodkov zunaj običajnega časa in prostora. 

SIMBOLIČNE SANJE

Lahko so lepe ali grozne, največkrat jih ne razumemo, čutimo pa, da so pomembne. Izražajo se v simbolih, ki največkrat predstavljajo veliko več, kot je videti na prvi pogled, in nas nagovarjajo na nagonski ravni. Predstavljajo naš ustvarjalni izraz, način, kako cenimo nekaj prezrtega ali samoumevnega. 

ČUDOVITE SANJE 

Nas navdahnejo, navdajo s spoštovanjem in ponižnostjo ter nas opomnijo, kje je naše pravo mesto v vesolju. Po svoje nas sprostijo in nam prinesejo globok notranji mir. Ko jih skušamo opisati, lahko v nas spodbudijo izjemno ustvarjalnost ali pa nam prinesejo globok notranji mir.