Omejitve in kontakti

Pomembne informacije za na pot

zf
28. 5. 2017, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V poletnih mesecih se radi odpravimo na daljši izlet in gremo ohladit razgreto telo od dela in vročine. Pazite le, da ne boste preveč razgreto pohodili plina in zapravili denarja za kazni.

STA
Tatvine, zlorabe in manjše nesreče prijavite policiji na številko 113. (Fotografija je simbolična.)

Omejitve hitrosti se med sosednjimi državami razlikujejo. Preverite jih!

Da ne boste po nepotrebnem preveč ogreli svojih živcev zaradi prehitre vožnje, okvare ali nesreče na cesti, tokrat objavljamo pomembne telefonske številke, ki vam bodo morda prišle prav na poti – tako doma kot v tujini. Prilagamo pa tudi hitrostne omejitve, da boste o poti dobro obveščeni.

Slovenija

Profimedia

NAJVEČJA HITROST:
Pri nas in v sosednjih državah, vključno z Balkanom, je 130 kilometrov na uro.

Če se boste na izlet odpravili po Sloveniji, boste morali paziti, da v naseljih ne boste presegli hitrostne omejitve 50 km/h. Na ostalih cestah, kjer ni drugih prometnih predpisov, velja hitrostna omejitev 100 km/h, medtem ko je največja dovoljena hitrost na avtocestah 130 km/h.

Ko se odpravite na pot, lahko že preventivno preverite dogajanje na cestah na spletni strani promet.si, prav tako pa lahko informacije preverite ali jih sporočite na telefonsko številko 1970. Če opazite požar ali nesrečo oziroma se vam ta pripeti, o tem obvestite center za obveščanje na telefonsko številko 112. V primeru nesreče ali drugega kaznivega dejanja se obrnite na policijo, ki je za vas dosegljiva na telefonski številki 113.

Avstrija

Če vas bo v sončnih dneh mikal obisk domovine Habsburžanov, boste morali biti na cesti enako previdni kot pri nas, saj so hitrostne omejitve enake. Zapišite pa si telefonske številke, ki jih boste potrebovali v primeru nesreče ali drugih nepredvidljivih dogodkov. Če boste potrebovali prometne informacije ali pomoč na cesti, bo prava telefonska številka 120. Za pomoč pri gašenju požara boste poklicali na 122, policijo boste priklicali na telefonsko številko 133, reševalci pa bodo prišli na pomoč, če boste poklicali na 144. Prometne informacije so vam na voljo na telefonski številki  +43 1 711 99 21217.

Hrvaška  

HRVAŠKA
Za prometne informacije bo prava telefonska številka 120. Gasilce boste poklicali na številko 122, policijo pa na 133. Reševalci bodo prišli na pomoč, če boste poklicali na 144.

Pri južnih sosedih so poleg telefonskih številk drugačne tudi omejitve hitrosti. Skozi naselje je predvidena hitrost 50 km/h, medtem ko lahko po ostalih cestah vozite z 90 km/h. Na avtocestah je dovoljena hitrost 130 km/h. Če boste potrebovali pomoč policije, pokličite na številko 192. Gasilci so dosegljivi na 193, reševalci pa na 194. Za pomoč na cesti so vam na voljo na številki +385 1 1987 in na mobilni številki 1987. Prometne informacije pa lahko preverite na številki  +385 1 464 0800.

Madžarska

Profimedia
Dobro je poznati tudi številko za pomoč na cesti, če se vam na potovanju pokvari avto.

Če vas mika ogled Budima in Pešte, ki se vsak na svoji strani reke Donave raztezata v skoraj dvomilijonsko mesto, boste morali upoštevati enake cestne predpise kot na Hrvaškem. Če boste potrebovali pomoč reševalcev, bo prava telefonska številka 104, gasilci pa se bodo na vaš klic odzvali na 105. Če boste potrebovali policijsko poročilo, boste morali poklicati na 107. V primeru okvare vozila pokličite na +36 1 345 17 57 ali na mobilno številko 188. Prometne informacije pa so vam na voljo na telefonski številki +36 1 345 17 55.

Italija

Po navadi radi rečemo, da vse poti vodijo v Rim. Če bodo letos tudi vas poti vodile v mesto speče zgodovine, na cestah kar se da previdno. Kultura voznikov je namreč, bolj ko se pomikate proti jugu, manj kulturna. Prometne omejitve so enake kot na Madžarskem in Hrvaškem. Ne boste pa potrebovali veliko časa ob iskanju prave telefonske številke v primeru nesreče, saj boste policijo, reševalce in gasilce priklicali na številko 112.