Zanimivosti

Roza britvice dražje od enakih v črni barvi

lj
27. 5. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

ŽENSKE – glede na statistične podatke – za enako delovno stopnjo, kot jo imajo moški, delodajalci še zmeraj plačujejo manj kot moške. Kozmetični izdelki v roza izvedbi pa so praviloma precej dražji. Podobno je pri storitvah.

profimedia
Za roza britvico boste odšteli za več kot za črno, kljub enakim karakteristikam.

Da to drži, potrjujejo številne študije. Mi smo se sprehodili po različnih trgovinah in se prepričali, ali ženske za izdelke res plačujejo nevidni oziroma rožnati davek.

Žal ugotovitve raziskovalcev (vsaj delno) držijo. Tudi pri nas boste za določene ženske različice izdelkov plačali več kot za moške. V Sparu denimo ženske britvice z dvema reziloma Wilkinson Extra 2 beauty 5+2 stanejo 3,29 evra, moške, v enakem pakiranju, ravno tako z dvema reziloma, pa 3,19 evra. Za ženske britvice Gillette Blue II boste odšteli 3,06, za moške 3,65 evra. Edina opazna razlika je, da so prve v rožnati, druge pa črni barvi. V spletni prodajalni parfumov Spletična bodo moški za 100 ml moške različice parfuma Calvin Klein Eternity Summer 2017 v redni ceni plačali 40,90 evra, ženske pa za svojo različico dišave 44,87 evra, torej skoraj 5 evrov več. Enotne cene za oba spola smo izjemoma našli le pri gelih za prhanje, šamponih in dezodorantih, kjer so odstopanja za nekaj 10 centov.

profimedia

Frizerji ne marajo žensk?

Ne samo nekateri izdelki, tudi številne storitve so za ženske precej dražje. Najočitnejše razlike v cenah glede na spol je opaziti pri frizerskih storitvah. Težko je razumeti, zakaj ženske pri frizerju za striženje povprečno plačajo dvakrat višji znesek, četudi je »špičke« na dolgih laseh lažje postriči kot pa krajše moške lase – v lepo obliko. Moški bodo za striženje povprečno plačali od 10 do 15, ženske od 20 do 30 evrov. V frizerstvu Hair city v Ljubljani, kjer zagotavljajo najnižje cene frizerskih storitev v Sloveniji, za žensko modno striženje računajo 9,99, za moško pa 7,99 evra. V frizerskem salonu Mali v Ljubljani pa za moško striženje zaračunajo 25 evrov, medtem ko žensko stane 41 evrov, čeprav bo ostrižena enaka dolžina las.