Preiskava

Troha kazensko ovadil direktorja Kemisa

M.K./STA
27. 5. 2017, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kriminalisti in kriminalistični tehniki so med preiskavo požara v Kemisu v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko pričelo goreti

Bobo
Zaradi obsežnosti oz. zahtevnosti zadeve pa policija v tem trenutku še ne more napovedati, kdaj bo preiskava požara zaključena.

To so danes sporočili s policijske uprave (PU) Ljubljana in dodali, da kriminalistična preiskava požara v podjetju Kemis še vedno poteka. Potrdili so tudi, da so vrhniški policisti prejeli ovadbo zoper direktorja Kemisa Emila Nanuta

Preiskovanje tovrstnih primerov je izredno zahtevno, saj od preiskovalcev zahteva specifična znanja, so zapisali na PU Ljubljana. Zato v preiskavo vključujejo tudi preostale institucije oz. službe, ki v okviru svojih pristojnosti preiskovalcem posredujejo svoje ugotovitve, navajajo pri policiji.

Zaradi obsežnosti oz. zahtevnosti zadeve pa v tem trenutku še ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava požara zaključena.

So pa vrhniški policisti po navedbah PU Ljubljana prejeli ovadbo zoper podjetje Kemis oziroma njegovega direktorja Emila Nanuta. Kazensko ovadbo je po poročanju današnjih Slovenskih novic vložil Lado Troha v imenu Osveščenih prebivalcev Slovenije.

V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Pozneje se je izkazalo, da je bil najbolj onesnažen bližnji potok Tojnica.