Smrt vsega

Koliko še do konca? Izračunali so, kdaj bo umrlo vesolje

J.P.
20. 5. 2017, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaenkrat smo še varni - vesolje se še ni razširilo do skrajnosti.

Profimedia
Vesolje se pospešeno širi.

Leta opazovanja zvezd in galaksij kažejo, da se vesolje pospešeno širi. Če predpostavljamo, da bo pospešek v prihodnje konstanten, bo nastopila tako imenovana toplotna smrt vesolja - stanje, ko vesolje ne bo več moglo vzdrževati procesov, ki
povečujejo entropijo (termodinamična količina, ki si jo telesa izmenjujejo, ko izmenjujejo toploto).

To pa ni edina možnost.

Skrajna točka

Pospešek bil lahko bil posledica temne energije - neznane oblike energije, ki prežema vesolje. Če se njena količina povečuje, se bo tudi pospešek širjenja vesolja, kar pomeni, da bo to nekega dne prišlo do skrajne točke in se "raztrgalo". To naj bi se zgodilo čez 22 milijard let.

Pa bi se lahko prej?

Diego Saez-Gomez z Univerze v Lizboni je skupaj s sodelavci zasnovan serijo scenarijev, da bi s pomočjo podatkov, ki jih imamo o širjenju vesolja, izračunal verodostojen potek dogodkov. Po teh izračunih bi lahko vesolje konec storilo veliko prej - že čez 2,8 milijardi let. Zaenkrat smo torej varni. Vendar Saez-Gomez opozarja, da se zdi le malo verjetno, da bi vesolje umrlo tako hitro - sploh upoštevaje, da ima Sonce v sebi še za pet milijard let življenja.

Obstaja pa tudi možnost, da se vesolje ne bo nikdar razparalo. V tem primeru bo najverjetneje nastopila prej omenjena toplotna smrt.