Pošastno, a učinkovito

FOTO: Grozljive fotografije zločinov iz začetka prejšnjega stoletja

S.R.
19. 5. 2017, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred dobrimi stotimi leti je slavni francoski detektiv za pomoč pri reševanju zločinov prvi začel fotografirati tudi sama prizorišča. Ohranila se je večina srhljivih fotografij.

Public Domain/News Dog Media
Gospa Veuve Bol je bila umorjena leta 1904, to pa je ena prvih fotografij prizorišča zločina v zgodovini.

Avtor grozljivih fotografij je znameniti Alphonse Bertillon, francoski policist, raziskovalec na področju biometrije in izumitelj antropometije, sistema za identifikacijo, ki temelji na fizikalnih meritvah. To metodo je pozneje nadomestilo jemanje prstnih odtisov. V 19. stoletju je prvi standardiziral tudi fotografiranje portretov osumljencev, tako imenovano »mug shot« fotografijo.

Public Domain/News Dog Media
Portret Alphona Bertillona v obliki "mug shot" fotografije.

Bertillon se je prvi tudi zavedel, kako pomembno je fotografsko dokumentirati prizorišča zločina. Položaj telesa ali pa morilsko orožje, stopinje in osebni predmeti, ki so jih zločinci pustili na kraju kaznivega dejanja, so bili ključni za reševanje primerov.

Public Domain/News Dog Media
Umor gospe Lecomte na naslovu 74 Rue de Martys v Parizu.

V tistih časih so imeli v zvezi s to metodo mnogi številne pomisleke, saj naj bi bilo fotografiranje žrtev pošastno dejanje, ki je nespoštljivo do pokojnih, vendar je družba hitro spoznala, kako pomembne so bile te fotografije pri iskanju storilcev, zaradi česar je policija v Parizu postala zgled za policijo po vsem svetu.

Public Domain/News Dog Media
Umor gospe Veuve Bol.

Leta 1884 je kraljevi komisar policije v Dresdnu zapisal, da je Pariz »policijska Meka, Bertillon pa njen prerok.«