Kačenosec

Je sesutje obstoječega horoskopa le grožnja?

bj
20. 5. 2017, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odkritje znanstvenikov dr. Briana Coxa in dr. Neila deGrassa Tysona, da obstaja trinajsto nebesno znamenje, kačenosec, je vedno vroča tema v strokovnih astroloških krogih.

Profimedia
Kačenosec je eno od ozvezdij živalskega kroga, vendar nima svojega astrološkega znamenja. Pri strani Kačenosec je upodobljen kot moški, ki nosi ozvezdje Kače.

Menda pa sta s svojimi odkritji želela predvsem poudariti, kako močno je astrologija v zmoti.

Posledica je bila predvidljiva – z vseh koncev in krajev so prišli osupli in tudi obupani klici, češ, kaj pa zdaj, ali nisem več strelec?!

DVA POGLEDA

Latinsko Ophiuchus ali po domače Kačenosec je ozvezdje severne nebesne poloble in eno od 88 sodobnih ozvezdij, ki jih je priznala Mednarodna astronomska zveza. Bilo je tudi eno od Ptolomejevih 48 ozvezdij. 

V resnici gre spet za »spopad« med astronomijo in astrologijo, nekdaj nedeljivima vedama, ki pa se danes izključujeta in dajeta s tem veliko možnosti špekulacij in manipulacij. Bolj natančno gre za razlago, kaj so sploh ozvezdja, te navidezne skupine svetlih pik na nočnem nebu, pri čemer jih astronomija v skladu s starodavnim izročilom obravnava, opisuje in imenuje po svoje, astrologija pa po svoje. Še bolj natančno gre za zamik, ki je skozi tisočletja nastal zaradi precesije – in zato dandanes začetek pomladi ni več na istem mestu kot tedaj, ko je bil »določen«. Posledica tega se je skozi čas izkazala v zamiku med astronomsko določenimi in astrološko tolmačenimi ozvezdji, ki se že zdavnaj ne pokrivajo več.

A ne le to: pri astrologiji je bistvena razdelitev kroga 360° na dvanajst enakih delov (torej po 30°), medtem ko je znano, da astronomsko gledano znamenja zavzemajo po ekliptiki različno velike segmente neba; še več, v določeni meri se pogosto celo medsebojno prekrivajo.

In če gledamo ozvezdja s tega zornega kota, se na poti Sonca in Lune (ekliptika) deloma znajde tudi Kačenosec. Astrološka razdelitev pozna dvanajst znamenj, kajti le to je smiselna delitev, ki v skladu s simboliko določa kompletnost vsega, med drugim tudi področij življenja, ki jih označujejo in opisujejo astrološke hiše.

VSE PO STAREM

Dileme o tem, ali Sonce dejansko potuje skozi Kačenosca, torej sploh ni. Nedvomno potuje in je zato astronomski pogled na ta pojav čisto prav. A je jasno tudi to, da astrologija upošteva drugačne razdelitve, pri katerih se vse dogaja znotraj simbolnih razporeditev števil dvanajst, sedem, štiri, tri, dve in ena. In pri tem astronomske ugotovitve astrologov sploh ne motijo. Lepo bi bilo, če bi bilo tudi obratno, zastavljapa se seveda vprašanje, komu je v interesu, da ni tako. Tako ta »spor, ki to v resnici sploh ni«, razvnema množice ljudi po svetu in njihovo dojemanje stvarnosti, kjer so bile stvari v nekakšen red – odvisno od kulturnega, religioznega, družbenega in še katerega drugega okolja, v katerem ti ljudje živijo – postavljene že zdavnaj pred pojavom in uveljavitvijo kakršnekoli oblike znanosti, vključno z astrologijo, ki je bila kot znanost priznana že pred tisočletji, v nasprotju s psihologijo, meteorologijo, statistiko …

Nobenega dvoma ni, da bi lahko še naprej bilo tako, le nekoliko strpnosti bi bilo potrebne. Na vseh straneh, seveda. Tako bo z astrološkega vidika vsako znamenje še naprej obsegalo trideset stopinj in nič več, škorpijonu pa bo še naprej sledil strelec in ribam oven. Tako kot že tisočletja.