KORISTNO

Težave s prebavo? Privoščite si pivo

zf
20. 5. 2017, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

O pijači jantarjevo zlate barve in blago grenkega okusa je znano, da odlično odžeja in ima v zmernih količinah celo vrsto dobrih lastnosti.

Profimedia
Kozarček piva na dan lahko prepreči težave s srcem, sivo mreno in alzheimerjevo bolezen.

Zaradi vsebnosti antioksidantov koristi zdravju, predvsem srcu, očem in možganom, nepogrešljiva pa je tudi kot del lepotnih obredov in predvsem v kulinariki.   

V zmerni količini se priporoča ženskam v meni, slabokrvnim ljudem in izpostavljenim stresu.

Da pivo izboljšuje prebavo, je splošno znano, z njim delate uslugo tudi srcu, očem in možganom – toda le, če ga pijete zmerno! Raziskave kažejo, da so odrasli, ki spijejo do dve pivi na dan, od 30 do 40 odstotkov manj ogroženi s koronarno srčno boleznijo, sivo mreno in alzheimerjevo boleznijo v primerjavi z nepivci. Korist naj bi izvirala iz antioksidantnih kemikalij, imenovanih polifenoli. Pivo ima približno enako količino polifenolov kot rdeče vino, ki že stoletja velja za pijačo, ki koristi zdravju. 

Profimedia
Zmešajte skodelico piva, avokadovo meso, kanček kisa in jedilno žlico medu in naredite odlično masko za obraz.

Nepogrešljivo v kulinariki

Če si boste lase umili s pivom, bodo zaradi ugodnega kompleksa vitaminov B in proteinov čudovito zasijali ter dobili večji volumen. Učinek bo viden takoj.

Pivo ni samo priljubljena tekočina v kozarcu, zadnja leta je široko uporabna tudi v kulinariki. Kuharji ga za boljšo aromo in okus dodajajo v juhe (čebulna  juha s pivom), k različnim vrstam mesa (svinjska pečenka s pivom), golažu (golaž a la Georges), enolončnicam (zelenjavna enolončnica s pivom), gobam (marinirani jurčki na žaru), omakam, solatnim prelivom in tudi v nekatere sladice (sladoled s pivom, palačinke Mylene ...), brez polivanja piva po čevapčičih pa ne mine noben piknik.

Profimedia
Pivo je afrodiziak in prispeva k lepoti, ki izvira od znotraj. Privoščite si ga kozarček zvečer.

Lepota se skriva v pivu

Raziskave kažejo, da so v pivu vitamini skupine B, rudnine in oligoelementi.

Že naše babice so si s pivom spirale lase, saj so ti zaradi ugodnega kompleksa vitaminov B in proteinov kar zasijali in dobili večji volumen. Izvrstno se je pivo izkazalo tudi kot maska za obraz, ki z dodatkom avokada, kisa in meda naredi kožo mehko in nahranjeno. Kopeli s pivom so priljubljene predvsem v sosednji Avstriji, saj naj bi razstrupljale telo, odpirale pore, mehurčki pa bi naj sproščali mišično napetost.

Profimedia
Strokovnjaki so odkrili, da ima pivo v zmernih količinah ugoden vpliv na žile, poleg tega pomaga pri preprečevanju razvoja sladkorne bolezni tipa 2.