Brez slabe vesti

Privoščite jim priboljšek iz domače kuhinje

zf
1. 4. 2017, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lastniki psov in mačk se velikokrat znajdejo v precepu ... So ostanki hrane od kosila primerni za priboljšek? Kaj če bo kaj narobe? Bodo nastopile prebavne težave? Brez slabe vesti – le zmerno in brez začimb.

Profimedia

Če pogledamo v posodice domačih živali pri naših babicah, bomo v njih našli pretežno domačo hrano – ostanke od kosila ali večerje, kruh in še kaj. Briketi oziroma konzervirana hrana so v tem primeru le priboljšek, a so živali kljub vsemu zdrave in brez težav. Drži, vendar to velja zlasti za mešančke, ki so praviloma manj občutljivi, medtem ko pasemske živali potrebujejo »posebno nego in jedilnik«. Pa vendarle tudi te se lahko vsake toliko pregrešijo.

Veterinarji sicer priporočajo previdnost, sploh pri hrani, kjer so dodani čebula, česen, makadamija, kofein, začimbe, sol in poper. Nič pa ne bo narobe, če živalim ponudite naslednje priboljške.

Surovo meso

Verjemite, tako psi kot mačke bodo nad to poslastico navdušeni. Nič ne bo narobe, če boste svojemu štirinožnemu prijatelju privoščili kos še surovega mesa, medtem ko pripravljate kosilo. Pomembno je le, da jim ga ponudite brez dodanih začimb, torej še preden ste ga začinili. Številni se sicer poslužujejo kuhane hrane, vendar meso s kuhanjem izgubi številne koristne snovi, pomembne za štirinožce.

Ribe

Tako mačke kot psi obožujejo ribe in bodo to gurmansko poslastico zavohali že od daleč. Velja naj enako pravilo kot pri surovem mesu – brez začimb. Ribe so dober vir beljakovin in omega maščobnih kislin. Pazite le na kosti, te raje odstranite, saj se lahko v prebavnem traktu zataknejo. Če vas je tega strah, ribo termično obdelajte in jo spasirajte na manjše koščke.

Jabolko

Morda se zdi nekoliko nenavadno, vendar je jabolko tako kot za ljudi tudi za živali slasten in zdrav priboljšek. Ponudite ga lahko narezano na koščke, naribano ali posušeno v pečici. Pri kosmatincih spodbuja prebavo in krepi dlesni.

Jogurt

Tudi jogurt lahko ponudite svojemu hišnemu ljubljenčku, vendar le navadnega. Ta je bogat vir beljakovin, koristnih bakterij in kalcija. Postrežete ga lahko v manjših količinah nekajkrat na teden.

Pokovka

Tudi ta je za kosmatince neškodljiva. A če jo nameravamo deliti z njimi, je raje ne solimo. Podobno velja za preste in grisine; če uživamo nesoljene, jih lahko dodamo na seznam odobrenih prigrizkov.

Testenine in riž

Hišnemu ljubljenčku lahko mirno ponudite malo kuhanih testenin brez dodatkov oziroma jih vmešate v obrok za popestritev. Tudi rjavi riž je zdrav vir ogljikovih hidratov, ki bo popestril pasje kosilo.

Arašidovo maslo

Je odličen vir beljakovin, vitamina B, vitamina E, niacina in koristnih maščob. Najboljše je surovo, nesoljeno arašidovo maslo. Ne pretiravajte s količino.

Korenje

Lahek prigrizek, poln topnih vlaknin, vitamina A in betakarotena. Poleg tega si bo pes z grizljanjem korenčka odstranil zobne obloge.