Pisarna

Naredite svoje delovno mesto prijazno zdravju

ud
1. 4. 2017, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poglejmo, kako si lahko uredimo pisarno, da se bomo v njej počutili kar najbolje. Pravilna drža, redni odmori in vaje so nuja, da preprečimo težave.

Profimedia
Uredite si delovno mesto tako, da ne bo trpelo vaše zdravje.

Da vaše zdravje med opravljanjem dela ne bo trpelo, si pomagajte z našimi nasveti.

30 minut delajte, nato si vzemite minuto odmora, da se pretegnete. 

Pravulen položaj pred računalnikom 

Stol mora imeti nastavljivo višino, trdno blazino ter sprednji del v obliki »slapa«, da ne ovira krvnega obtoka v nogah. Sedimo čim bolj nazaj, da ima hrbet pravilno oporo, vrat naj bo čim bolj vzravnan. Kolena morajo biti nekoliko nižje od kolkov. Ne prekrižamo nog, da preprečimo krčne žile, in ne premikamo teže na eno stran. Stopala bi morala počivati na tleh ali na nožnem podstavku. Sklepom in mišicam omogočimo, da se sprostijo, zato občasno vstanemo in se sprehodimo.

Slika na zaslonu ne sme utripati. Znaki morajo biti dovolj veliki, ostri, nepopačeni in razločno oblikovani. Svetlost in kontrast na zaslonu morata biti preprosto nastavljiva. Zaslon mora biti gibljiv, tako da lahko njegovo smer in naklon prilagodimo. In ne nazadnje, glejmo, da je zaslon vedno očiščen.Lastnosti računalnika 

Zaslon računalnika postavite tako, da je osrednji del 15 stopinj pod očesno ravnjo. 

Tipkovnica in računalniška miška 

Na delovni mizi ali delovni površini mora biti pred tipkami najmanj deset centimetrov proste površine za oporo rok. Površina tipkovnice naj bo svetla in se ne sme lesketati. Tipke in simboli na tipkah morajo biti jasno vidni, razpoznavni in čitljivi. Med tipkanjem ali uporabo miške so prsti kar se da sproščeni. Pri premikanju kazalca na miški uporabimo celo roko in ramo, in ne samo zapestja.

Barve 

V delovnem okolju na nas vplivajo zrak, svetloba, hrup, tresljaji, sevanje, pa tudi barve. S svetlimi barvami in belinami lahko v trenutku osvežimo pusto in dolgočasno sobo, da postane svetlejša in prostornejša. Bogate barve, kot je temna rubinasto rdeča, učinkujejo intenzivno in poudarjajo domačnost prostora.

Profimedia
Pisarno popestrite s stenskimi fotografijami in podobnimi dekoracijami, ki ne le da polepšajo prostor, ampak tudi pripomorejo k sprostitvi.