Otroci

Na igrišče vedno s plastenko vode

ud
1. 4. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Topli dnevi kar vabijo na zelenice in otroška igrišča, kjer malčki najraje preživljajo urice s prijatelji. Ko prispete na igrišče, jih poučite o pravilih vedenja na igrišču in nevarnostih.

Profimedia

Zidanje peščenih gradov in izdelovanje potičk v mivki lahko otroke zamoti za dolgo časa, vendar jih imejte starši ves ta čas na očeh. Malčki bodo najverjetneje raziskovali pesek z okušanjem, kar jim boste lahko preprečili le s takojšnjim posredovanjem. Pesek pa lahko zaide tudi v oči. V tem primeru ne dovolite otrokom, da si mencajo oči, temveč jim jih takoj sperite z vodo (za takšne in podobne primere imejte vedno v torbi plastenko vode). Če bolečina tudi po spiranju ne mine, če se oko vname ali se vid poslabša, obiščite zdravnika.

Stran od vode!

Če je v bližini otroškega igrišča potok, reka ali ribnik, je treba biti še posebej previden. Malček lahko namreč skozi priprta vrata igrišča zaide k vodi, zato ga imejte stalno na očeh. Če imate na domačem dvorišču bazenček, poskrbite, da je voda v njem vedno čista in da v njej ni nevarnih predmetov.

Profimedia
Poučite otroka, da preden skoči s plezal, naj se prepriča, da pod njim ni nikogar.

Nevarne rastline

Malčki stvari raziskujejo z usti, zato jih nikoli, ampak res nikoli ne pustite brez nadzora. Tistim otrokom, ki že razumejo navodila, pa razložite, naj ničesar ne dajejo v usta. Tudi če je rastlina videti kot jagoda, je lahko zelo nevarna, zato naj se je nikar ne dotikajo, kaj šele okušajo. Nekatere rastline so namreč strupene že na dotik. Nevarne rastline so jesenski podlesek, bršljan, šmarnica, volčja češnja, tisa, navadni volčin, naprstec, preobjeda, navadni oleander in ostrožnik.