Nasveti

Ni samo dobra, ampak je tudi nadvse uporabna

Zoran Franc
12. 3. 2017, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v okviru tržnega pregleda preverili sestavo 11 majonez, mi pa njeno vsestranskost.

Profimedia
Majoneza je izdelek s 70 odstotki maščobe in najmanj 5 odstotki rumenjaka.

Majoneza je energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe, najmanj 70 odstotkov, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti.  

POLIRANJE Majoneza vam bo v odlično pomoč, kadar se boste odločili za poliranje lesenega pohištva. Maščoba pomaga pri čiščenju, zato majhno količino majoneze nanesite na čisto krpo in pohištvo zgladite. KATRAN Imate v novem avtomobilu težave z madeži katrana? Nič več, nanje nanesite nekaj majoneze in pustite, da deluje dobre pol ure. Nato jih obrišite s papirnato krpo. LEPILO Se srečujete z ostanki lepila na novih predmetih, ki ste jih prinesli iz trgovine (npr. kozarcih)? Nanje namažite majonezo in pustite delovati nekaj časa, nato sperite z vročo vodo in detergentom.

Pogled na seznam sestavin odkrije, da je majoneza večinoma narejena iz olja. Od 65 do 80 odstotkov majoneze namreč sestavlja olje, najbolj pogosto uporabijo sončnično, ponekod pa sončnično olje nadomestijo z repičnim. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe. »Kot majoneza ne more biti poimenovan kar vsak izdelek, saj Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza,« je poudarila Nika Kremić iz ZPS in dodala: »Izdelek se označi kot majoneza le, če vsebuje najmanj 70 odstotkov maščobe in najmanj pet odstotkov jajčnega rumenjaka.«

Obnavlja suhe lase, čisti trdovratno umazanijo in tudi srebrnino

Majonezo se izplača imeti v hladilniku iz številnih razlogov. Odlično boste lahko obnovili poškodovane in izsušene lase, če si boste namesto balzama na lase nanesli majonezo. Pustite, da deluje vsaj 15 minut, nato pa sperite lase z vodo in malo šampona. Idealna je za čiščenje rok. V poštev bo prišla predvsem pri delih, ki bodo zdaj še bolj pogosta in potekajo v garaži. Ko voda in navadno milo ne zadostujeta, nanesite majonezo in pustite nekaj minut, da prodre v kožo. Nato roke operite. Učinkovito, kajne? Čeprav se sliši nenavadno, je zelo koristno. Z majonezo boste odlično očistili tudi predmete iz nerjavečega jekla in srebrn nakit. Stvari očistite s pregrešno omako, ki je okolju in zdravju v pravem razmerju neškodljiva. Presenečeni boste.