Pomlad

Čas je, da pregledate in prevetrite vrtno lopo

zf
12. 3. 2017, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zimsko brezdelje se za vrtičkarje poslavlja. Čas je, da postorite vse tisto, kar je potrebno za dobro vrtnarjenje vse do pozne jeseni. Zato se v prostem času lotite katerega od opravil, ki vam bodo v sezoni v marsičem olajšala delo.

splet

Ker smo se že poslovili od mrzle zimske odeje, bo kmalu ali pa je že nastopil čas za sajenje, pletje, košnjo, obrezovanje in podobna dela na vrtu. Zato si, preden se lotite vrtnih opravil, pripravite vse orodje. Odprite vrata vrtne lope in začnite priprave za uspešno leto.

splet
Najlažje jih boste nabrusili z mehaničarsko pilo ali brusilnim kamnom. Če ste nekoliko bolj spretni, si lahko pomagate tudi z električnim brusilnikom.

Čiščenje in popravila

Vrtno lopo očistite umazanije, ki se je čez zimo nabrala v njej. Najverjetneje so pred mrazom v lopo bežali številni pajki, tu in tam je zavetje poiskala morda celo kakšna miš, pa tudi ptiči si radi poiščejo kakšno skrivališče. Osvobodite se pajčevin in listja, ki se je mimogrede nakopičilo v lopi, jo dobro pometite in prezračite ter iz nje zložite vrtno orodje.

splet
Najprej jo preglejte in očistite, saj boste tako preprečili rjavenje. Preverite tlak v kolesu in ga po potrebi povečajte. Nič ne bo narobe, če boste ojnico nekoliko naoljili.

Preden pa orodje zložite nazaj, se lotite natančnega pregleda in čiščenja. Če ste orodje minulo jesen slabo očistili in se ga držijo še grudice zemlje ali listja, je večja verjetnost, da bo hitreje zarjavelo ali se skrhalo. Zato ga sperite z mlačno vodo in očistite z grobo ščetko, nato pa dobro posušite na soncu. Preverite tudi delovanje mehanskih naprav, med katere spadajo tudi vrtne škarje, škarje za obrezovanje grmovnic in sadnega drevja, ter jih po potrebi naoljite in nabrusite. Preverite tudi ročaje in jih, če so že preveč obrabljeni, zamenjajte.

splet
Preverite ročaj in ga v primeru dotrajanosti zamenjajte. Motiko očistite ter jo prav tako nabrusite, da bodo rezi v zemljo lažji in preprostejši.

Ne pozabite na kosilnico in žago

Zaradi daljšega obdobja, ko so vrtni delovni stroji počivali, je čas, da jih pregledate, očistite in naredite servis, če je potreben. Pri vrtnih kosilnicah preglejte nože in jih po potrebi nabrusite.

splet
Preverite nivo olja in delovanje filtrov. Snemite nože in jih nabrusite. Preverite tudi stanje vlečnih vrvic za zagon motorja in jih v primeru dotrajanosti zamenjajte.

Prav tako preverite nivo olja in ga, če je treba, zamenjajte. Preverite filtre, ki se zaradi manjših delov trave radi hitro mašijo. Dotrajane dele zamenjajte. Podobno storite z žago. Nabrusite zobnike, napnite verigo in jo po potrebi naoljite. Če se popravila in servisiranja ne znate lotiti sami, raje obiščite serviserja in ne tvegajte nezgod pri delu.