Izvirne ideje

Pustni kostumi iz domače omare

zf
24. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Počitnice so že tu, prav tako pa so se marsikje po Sloveniji že začeli pustna rajanja in živžav, ki ga prinaša pustni čas. Že veste, kaj boste obleki in v kaj se boste spremenili?

Profimedia
Za izdelavo maske za fantoma iz opere boste potrebovali 45 minut.

Predstavljamo vam ideje, ki vas bodo rešile iz zagate in s pomočjo katerih boste pričarali izvirno masko v zelo kratkem času. Zakaj bi zapravljali za drage maske in kostume v trgovinah, ko pa si lahko te z nekaj domišljije ustvarite sami?

Fantom iz opere

Pralni stroj: Uporabite veliko škatlo, ki jo boste spremenili v pralni stroj. Naredite odprtine za roke in oči. Izrežite vratca in skoznje obesite nekaj kosov starih oblačil.

Potrebujete: gazo, toaletni papir, lepilo za obraz (ali ustvarite gosto zmes iz moke in vode), kremo za obraz, škarje.

Postopek: Obraz predhodno namažite s kremo za obraz, da preprečite premočno izsušitev kože. Uporabite lepilo za obraz ali pripravite gosto zmes iz moke in vode (ta se hitro suši). Gazo narežite na trakove in oblikujte prvo plast, ki se bo dotikala obraza. Določite obseg. Ko oblepite polovico obraza, nadaljujte s plastjo toaletnega papirja, ki bo med seboj povezal lističe in poskrbel, da bo maska obstojna. Tudi te vsakega posebej pomočite v lepilo. Po želji se poigrajte z izrazitimi ličnicami, ustnicami in obrvmi. Ko masko dokončate, počakajte, da se nekoliko posuši na obrazu, šele nato jo snemite.

Palček zaspanček

Profimedia
Ogrinjalo: uporabite lahko staro rjuho, ki jo namočite v črno barvo za tekstil. Na konce prišijte stare vezalke, ki bodo ogrinjalo držale okoli vratu.

Potrebujete: staro posteljnino, škarje, šivanko, sukanec, stari vzglavnik.

Postopek: Prevleko za posteljnino odmerite na svojo višino od vratu do tal, odvečni del pri odprtem delu odrežite. Na zašitem delu na sredini izrežite polkrog za vrat, ob straneh naredite še luknje za roke. Tako dobite enostavno pižamo. Iz odrezanega dela ustvarite pas, da pižama ne bo preveč plahutala, gumbnice pri pasu izkoristite tako, da ga boste lahko uravnavali. Iz pregrinjala za vzglavnik naredite kapo. Izmerite obseg glave in odprtino zašijte dober centimeter ožjo od obsega, da bo kapa tesnila. Stari vzglavnik naj bo dodatek k opravi. V tem kostumu vas tudi na pustni povorki zagotovo ne bo zeblo.