Morda niste vedeli

Zakaj so pokali Samsungovi telefoni

Marjan Kodelja
18. 12. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najbolj verjetna razlaga za »eksplozije« telefonov Note 7.

Arhiv Svet24
Po prepričanju strokovnjakov podjetja Instrumental baterija telefona Note 7 ni imela dovolj prostora za normalno raztezanje.

Želimo imeti telefone, ki so zmogljivi, hkrati pa morajo baterije čim dlje »trajati«. Ker je Samsung želel preveč in prestopil meje, se mu je maščevalo.

Samsung se je odločil, da bo poskušal premakniti »fizikalne« meje, a se je opekel. 

Veliko teorij je krožilo o razlogih za malo večje poke in vnetje telefonov, zdaj pa je na dan prišla še ena razlaga, ki je tudi najbolj verjetna. Na kratko rečeno je baterija tega telefona prevelika za ohišje, v katerega so jo stlačili. Zaradi utesnjenosti ni imela prostora za raztezanje (nabreklost), do katerega pride pri njeni normalni uporabi.

V bateriji potekajo elektrokemične reakcije, ko se polni in ko se prazni. Greje se, zato se snovi v njej raztezajo, in če ga prepreči pretesno ohišje, je večja verjetnost, da bodo kemikalije v njej prišle v stik druga z drugo. Če gre za kemikalije, ki se ne bi smele »srečati«, to lahko vodi do eksplozije oziroma samovžiga. Tveganje se še dodatno poveča, če uporabnik »stisne« telefon, na primer sede nanj ali kako drugače pritisne na hrbtišče telefona.

Če je razlog pravi, je tudi rešitev zelo preprosta. Samsung bi moral vanj vgraditi le nekoliko manjšo, vendar bolj varno baterijo. Toda tega očitno niso storili, tudi po zamenjavi ne, ker potem glede trajanja baterije njihov jesenski paradni konj ne bi bil kos Applovim iphonom.