Samopomoč

Barve, ki zdravijo telo in dušo

sn
13. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kromoterapija oziroma zdravljenje z uporabo barv doživlja pravi razcvet, je predmet ogromno raziskav in postaja resen študij. Dognanja nam lahko olajšajo marsikatero situacijo.

Dreamstime
Ob zdravljenju z barvo nikar ne pozabite na izbor oblačil.

Zdravljenje z barvami so poznali že stari Egipčani, prakticirali so ga tudi prebivalci Atlantide, nato pa je nekako šlo v pozabo.

Na začetku prejšnjega stoletja je bila kromoterapija spet obujena v življenje in postaja vse bolj priljubljena metoda zdravljenja. Kako tudi ne, saj je preprosta in popolnoma nenevarna.

Okno prekrijte s kosom barvnega papirja ali blaga ali pa na luč privijte barvno žarnico. Nato sedite v svetlobo, osredotočite se na barvo in jo vsrkujte. To počnite pol ure zjutraj in zvečer. 

Osnovno načelo kromoterapije je jasno: naše telo potrebuje ravnotežje med barvami. Zato je treba poskrbeti, da prejmemo dovolj barve, ki nam je primanjkuje, oziroma si naredimo barvno projekcijo z odtenkom, ki ustreza določeni aktivnosti, ki jo nameravamo izpeljati.

Pisana paleta

Rdeča barva bo poskrbela za aktivnosti našega živčnega sistema in izboljšala čutno zaznavo. Oranžna lajša dihanje, rumena živčni sistem in mišice oskrbi z energijo. Posebej velja omeniti limonino rumeno barvo, ki še posebej pospešuje aktivnost možganov.

Zelena barva je najboljša uničevalka strupov v telesu, turkizna pa obnavlja kožne celice. Modra olajša vnetja, indigo modra pa uravnava krvni pritisk.

Vijoličasta pomaga pri težavah z vranico, škrlatna barva pa je v pomoč pri obolenju ven.

Prava hrana

Ko se potopite v svet barve, ki jo trenutno potrebujete, je zelo dobrodošlo, da se tudi pri prehranjevanju ravnate po teh pravilih: jeste torej jedi, ki so prave barve.

Če potrebujete rdečo, jejte torej peso, rdeče zelje, radič, rdeči ribez in tako dalje.

Pri oranžni terapiji se lotite korenja, buč, pomaranč, marelic, breskev in mandarin; pri rumeni pa koruze, ananasa, banan, limon, grenivk in melon.

Zelena dieta naj bo sestavljena iz zelene zelenjave in sadja, modra in vijoličasta naj bosta iz sliv in grozdja – iz te kombinacije pa si najlaže sestavite tudi indigo dieto.