Forbesova lestvica

To so najvplivnejše ženske leta 2016!

D. B.
13. 12. 2016, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Revija Forbes je objavila lestvico stotih najbolj vplivnih žensk leta 2016. Na prvo mesto se je zavihtela Angela Merkel.

Profimedia

Katere so najbolj vplivne ženske leta 2016?

So izjemno inteligentne, odlične poslovodkinje, podjetnice, investitorke, znanstvenice, filantropistke in direktorice, ki so prepoznavne v današnjem svetu. Zatresle so finančne trge, bile uspešne posrednice pri mednarodnih sporazumih in še marsikaj drugega. Njihovi dosežki so izjemni že sami po sebi, sploh pa, če pomislimo, kako težko je že sicer ženskam priti na vodilne položaje in delovna mesta, ki jih sicer tradicionalno zavzemajo moški. Glede na zadnje raziskave neprofitne organizacije Catalyst naj bi namreč ženske v ameriških podjetjih zasedale le štiri odstotke vodilnih mest, le 25- odstotkov pa naj bi jih imelo izvršne funkcije v podjetjih. 

Ne glede na omenjene statistike se položaj žensk izboljšuje. Od leta 2005 naj bi se število svetovnih voditeljic, predsednic držav, več kot podvojilo, kažejo podatki raziskovalnega centra Pew. V lanskem letu so države Tajvan, Mjanmar, Nepal, Hrvaška, Mavricij in Litva dobile nove predsednice. Seveda moramo omeniti tudi ameriško predsedniško kandidatko Hillary Clinton in nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je že šesto leto zapored najvplivnejša ženska na svetu in se je tako zavihtela na vrh Forbesove lestvice. 

Pet najvplivnejših po izboru Forbesa, si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji. Revija je sicer pri sestavljanju lestvice upoštevali sledeča merila: denar (prihodke podjetja, BDP ali zaslužek), medijsko izpostavljenost in področja vplivanja.