Zanimivosti

Združeni za otroke že 70 let

A.K./STA
11. 12. 2016, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Unicef danes obeležuje 70. obletnico

Unicef
Fotografija je simbolična.

Sklad ZN za otroke (Unicef) danes obeležuje 70. obletnico delovanja. Organizacija zagotavlja življenjsko pomembno pomoč otrokom, katerih življenja in prihodnost ogrožajo konflikti, krize, revščina, neenakost in diskriminacija, so zapisali pri Unicefu.

Unicef je ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov 11. decembra 1946, torej po drugi svetovni vojni, da bi pomagal otrokom v Evropi, ki so zaradi vojnih konfliktov, kriz in revščine preživeli najhujše grozote. Leta 1953 so delovanje razširili na globalno raven, takrat pa je postal tudi stalni del sistema ZN.

"Pol milijarde otrok, ki živijo v državah, ki so jih prizadeli konflikti ali katastrofe, je številka, ki predstavlja močan opomnik, da naše poslanstvo postaja vse bolj nujno," je povedal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake.

Ocene Unicefa kažejo, da dandanes 535 milijonov otrok, skoraj vsak četrti, živi v državah, ki so jih prizadeli konflikti ali katastrofe, pogosto brez dostopa do zdravstvenih storitev, kakovostne izobrazbe, primerne prehrane in zaščite. Na globalni ravni v podsaharski Afriki živi skoraj tri četrtine otrok iz držav, ki so jih prizadele krize, sledita Bližnji vzhod in severna Afrika.

Od leta 1990 se je sicer število otrok, ki so umrli pred petim letom starosti, prepolovilo, več sto milijonov otrok pa je bilo rešenih iz revščine. Stopnja otrok, ki ne obiskuje pouka, se je med letoma 1990 in 2014 zmanjšala za več kot 40 odstotkov, so še izpostavili pri Unicefu.

Leta 1989 je Generalna skupščina ZN sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah, ki med drugim določa, da mora biti vsak otrok po rojstvu vpisan v rojstno matično knjigo in ima tako že od rojstva številne pravice.

Unicef se je v preteklih letih precej razširil, leta 1955 je bil aktiven v 92 državah in teritorijih, danes pa v 190 državah in teritorijih. Prvi nacionalni odbor so ustanovili leta 1947 v ZDA, danes jih je na svetu 34.

Slovenija je Unicefov nacionalni odbor dobila leta 1993 z namenom, da izpolnjuje Unicefovo poslanstvo v Sloveniji. Od leta 2012 deluje v pravni obliki fundacije.

V Ljubljani bodo 70. obletnico Unicefa obeležili v Muzeju iluzij, ki se bo od torka dalje za tri dni spremenil v Unicefov Muzej realnosti, kjer bodo lahko obiskovalci brezplačno doživeli zgodbe otrok s celega sveta. Kot so sporočili iz Unicefa Slovenija, bodo obiskovalci lahko podoživeli dan otroka na begu ali vstopili v dnevno sobo družine v drugi državi.