Zanimivosti

Skrivnosti egipčanskega mumificiranja

A.K./STA
11. 12. 2016, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Sydneyju razstava o skrivnostih egipčanskega mumificiranja

Wikipedia

V muzeju Powerhouse v Sydneyju so v sodelovanju z Britanskim muzejem pripravili razstavo, ki odstira skrivnosti egipčanskega mumificiranja. Razstava prikazuje šest mumij, starih od 1800 do 3000 let, s pomočjo 3D tehnologije pa nudi tudi virtualni vpogled v njihovo notranjost. Odprta bo do konca aprila prihodnje leto.

3D podobe šestih mumij, ki so jih izbrali iz Britanskega muzeja, kjer trupel še nikoli niso odvili, dajejo vpogled v življenje, ki je bilo pred več tisoč leti značilno za območje reke Nil.

Kot je povedal kurator Britanskega muzeja Daniel Antoine, razstava razkriva podrobnosti telesnih ostankov mumij, pa tudi material, ki je bil uporabljen pri balzamiranju, in to s pomočjo tehnologije, saj mumije ostajajo v izvirnem stanju. "Javnosti prikazujemo povsem nova odkritja o njihovi notranjosti," je povedal.

Mumije so z različnih zornih kotov posneli s pomočjo računalniške tomografije, nato pa so iz njih ustvarili 3D modele, je povedal Antoine. Po njegovih besedah so uspeli ustvariti sliko njihovih arterij, v nadaljevanju pa bo najnovejša tehnologija po njegovem prepričanju omogočila več informacij o tem, kakšno je bilo njihovo zdravstveno stanje, za katerimi boleznimi so trpeli in kakšen je bil vzrok njihove smrti.

Dve mumiji sta že bili razstavljeni v Britanskem muzeju leta 2014, preostala štiri pa so na razstavi v Sydneyju, ki so jo odprli v soboto, prikazana prvič. Prihodnje leto bodo mumije predvidoma potovale v Azijo.