Hrana za ptice

Izdelajte pogačice v štirih preprostih korakih

zf
10. 12. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lojna pogača za ptice je naravna in jo je preprosto izdelati. Potrebujete loj, ki ga kupite pri mesarju, sončnična semena, modelčke in vrvico, žico ali leseno palčko.

Profimedia
Da bodo tudi ptice čez zimo preskrbljene s hrano.

Semena

Pri pripravi pogačic lahko semena poljubno mešate. Prav tako ne bo nič narobe, če boste mednje pomešali nekaj krhljev sušenega sadja in nekaj orehov ali lešnikov.

Priprava in delo vam ne bosta vzela veliko časa, zato hitro zavihajte rokave in veselo na delo. Najprej potrebujemo goveji loj ali svinjsko salo. Dobimo ga lahko pri kakšnem mesarju ali pri domačih kolinah. Narežemo ga na kose, damo v posodo in stopimo (topimo ga lahko tudi v kuhinjski pečici). Topimo tako dolgo, da postane popolnoma tekoče in bistro.

Če se boste oglasili pri mesarju zvečer, preden zaprejo, ga prosite, naj na mesoreznici drobno zmelje klavne odpadke in goveji loj ali svinjsko slanino za ocvirke, tako kot maso za čevapčiče in pleskavice. Drobno zmleto maščobo ptice zlahka kljuvajo, jedo in raznašajo. Kadar je temperatura pod ničlo, oziroma v drugi polovici zime, ptice pojedo od 10- do 15-krat več drobno mlete maščobe kot tiste, ki jo ponudimo v enem kosu in ni drobno zmleta!

Maščoba

Tudi pri maščobi se vam ni treba držati recepta kot pijanec plota. Eksperimentirajte. Namesto loja lahko uporabite tudi maslo ali margarino, ki jo predhodno razpustite.

Pripravimo mešanico za modele

Počakamo, da se mast ohladi, vendar je še vedno tekoča. Vanjo stresemo ptičjo hrano, sončnična semena, zdrobljene oziroma grobo zmlete orehe, neslane arašide, konopljino seme, proso ... in maso dobro premešamo.

Polnjenje modelov

Maso pustimo, da se začne strjevati. Preden se popolnoma strdi, jo napolnimo v pripravljene modele. Te na dnu preluknjamo in skozi odprtino (ki naj ne bo prevelika) napeljemo leseno palčko, tako da na koncu del te štrli iz pogače (spodaj in zgoraj) in omogoča pticam boljši oprijem pri hranjenju. 

Jemanje iz modelov in obešanje

Oblike

Domišljijo uporabite tudi pri oblikah ptičjih pogačic. Lahko si pomagate z modelčki za mafine ali tistimi za izrezovanje piškotov.

Skozi palčko izvrtamo majhno luknjo in z žico preprosto obesimo na vejo. Pogačo vzamemo iz lončka, če nam to povzroča težave, namočimo nož v vročo vodo in z njim gremo okrog pogače – z malo spretnosti bo šla ven. Ohlajeno pogačo lahko tudi enostavno oblikujemo v krogle, ki jih postavimo v krmilnice, obesimo na drevo ali položimo na okensko polico. Pa veliko užitkov ob opazovanju ptičjega direndaja!

Nasvet

Namesto svinjskega ali govejega loja lahko uporabite kokosovo mast. Zanjo je značilno, da se popolnoma utekočini že na sobni temperaturi. Z enim zavitkom pa lahko pripravimo več mešanice in tako več pogač.