Leta in leta izkušenj

Ali alkohol različno učinkuje na rase?

S.R.
3. 11. 2016, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na kratko – da. Pri učinku alkohola na posameznika imata ključno vlogo genetika in fiziologija posameznika, zato "njegova rasa" posredno vpliva na presnovo alkohola v telesu.

Profimedia

Razlike so najbolj očitne v nekaterih azijskih podpopulacijah, kjer je za velik delež prebivalstva značilno, da po zaužitju ene same alkoholne pijače doživijo slabost, glavobol in druge neprijetne stranske učinke. Ti so v prvi vrsti posledica neaktivnosti acetaldehid dehidrogenaze 2 (ALDH2), encima, ki je ključen pri presnovi alkohola. Japonci pri tem vseeno predstavljajo svojevrsten fenomen, saj kljub tem omejitvam ostajajo v samem svetovnem vrhu po količini popitega alkohola.

In zakaj prihaja do teh razlik? Zdravniki pravijo, da je za to kriva dolgotrajna izpostavljenost alkoholu. Evropejci se ga nacejajo že toliko časa, da so se njihova telesa nanj prilagodila. Kar je »dobra« novica za Azijce, saj bo za vsako naslednjo generacijo veljala manjša verjetnost, da bodo v telesu prisotne tiste »zahrbtne« in »lene« različice encimov.