Edinstvena priložnost

Maj leta 2028. Datum, ki si ga velja zapomniti

J.P.
25. 10. 2016, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poznajo ga vsi lovci na Nezemljane, saj predstavlja edinstveno priložnost za iskanje dokazov o življenju na drugih planetih.

Profimedia
Obstaja možnost, da bomo priča Einsteinovemu obroču.

Prodorni umi ESO-ja (Evropskega južnega observatorija) napovedujejo izredno red dogodek – gravitacijsko lečenje, s pomočjo katerega bo mogoče opazovati planete podobne Zemlji, kako krožijo okoli zvezd v bližini Osončja.

Odstopanja

Leta 2028 se bo torej svetloba oddaljenega telesa ukrivila okoli bližnje zvezde, pojav pa je leta 1916 v svoji splošni teoriji relativnosti napovedal Albert Einstein.

V tem primeru se bo zvezda Alfa Kentavra A istoimenskega zvezdnega sistema premaknila pred rdečo orjakinjo. Ker masa bližnje zvezde določa, kako točno se okoli nje ukrivlja svetloba, lahko strokovnjaki odstopanja zaradi pričakovanega gravitacijskega lečenja uporabijo za ugotavljanje prisotnosti in mase planetov. V ESO ocenjujejo, da obstaja verjetnost, da bi se lahko zgodil tako imenovani Einsteinov obroč: pojav v  astronomiji, ki da sliko izvora bodisi galaksije bodisi zvezde v obliki obroča.