Dan spomina na mrtve

Kam po nagrobni aranžma?

Lara Jelen
25. 10. 2016, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prvi november, dan spomina na mrtve, ki ga navadno počastimo z obiskom groba in nagrobnim aranžmajem, je tik pred vrati. Tega se še kako dobro zavedajo trgovci, ki v tem času ponujajo pestro izbiro nagrobnih reči. Kaj pa cene?

Profimedia
Suhi nagrobni aranžmaji so si v vseh trgovinah med sabo izjemno podobni, sestavljajo jih smrečje, storži in nekaj okraskov.

Za nagrobni aranžma vam ni treba zapravljati denarja. Izdelajte ga sami in s tem izkažite spoštovanje do pokojnika.

Podali smo se v različne trgovske centre, da preverimo cene nagrobnih aranžmajev. Te so si med sabo dokaj podobne, večina aranžmajev je izdelana iz smrečja. Ker slednjega ni tako težko dobiti, se vam izplača razmisliti o tem, ali ne bi nemara nagrobnega aranžmaja raje izdelali sami.

V Sparu se cena suhih nagrobnih aranžmajev giblje med 7,99 in 19,99 evra, v Obiju obljubljajo »top« ceno 6,99 evra, cenovni razpon v Tušu se giblje med 9,99 in 12,99 evra, v Bauhausu med 10,99 in 19,99 evra, v Hoferju pa imajo mini nagrobni aranžma po 5,99 evra, aranžma v obliki srca ali križa po 8,99 evra, srednje veliki aranžma po 11,99 evra in veliki aranžma po 16,99 evra na kos.

Cene so usklajene

Zelo podobne cene in ponudbo imajo v Lidlu. Obiskali smo še Mercator, kjer so cene nagrobnih aranžmajev med 8,99 in 15,99 evra. Najcenejši, a tudi najmanjši suhi nagrobni aranžma boste torej našli v Lidlu in Hoferju, medtem ko so za določene aranžmaje najvišjo ceno postavili v Sparu in Bauhausu. Videz vseh aranžmajev je sicer zelo podoben, bolj kot po tem se razlikujejo po velikosti.

Profimedia
Deset minut je treba namakati aranžersko gobo v loncu z vodo, preden začnemo vanjo vtikati cvetje in zelenje.

Naredite ga sami

Profimedia
Med 5,99 in 19,99 evra se gibljejo cene suhih nagrobnih aranžmajev v trgovskih centrih po Sloveniji.

Nagrobni aranžma lahko naredite tudi sami. Tako bo nekaj posebnega, privarčevali boste denar, pri tem pa boste spominu na pokojnega posvetili svoj čas in trud, kar je dandanes veliko vredno. Za izdelavo potrebujete aranžersko gobo, ki jo lahko kupite že od 0,50 evra dalje, in cvetje po izbiri. Če boste uporabili suhega, bo aranžma zdržal dlje, medtem ko ima sveže cvetje ravno tako poseben čar.

Sveže cvetje

Za izdelovanje nagrobnega aranžmaja iz svežega cvetja so najbolj primerne krizanteme, vrtnice in gerbere, lahko tudi nageljni, seveda pa je izbira prepuščena vsakemu posamezniku in njegovemu okusu. Aranžersko gobo pred izdelavo za 10 minut namočimo v vodo, da se prepoji, nato vanjo vstavimo stebla različnega cvetja. Prazne vrzeli zapolnimo z zelenjem, ki ga imamo na voljo. Nič težjega torej, pa še dober občutek vas bo spremljal, ko boste grob obiskali z ikebano, ki ste jo izdelali sami.