Svarilo

Stephen Hawking: Tako kakor otroci, se bomo morali naučiti deliti

M.K.
24. 10. 2016, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ugledni britanski astrofizik svari pred izumrtjem človeštva, če ne bomo uspeli korenito spremeniti našega odnosa do denarja in bogastva.

Profimedia
Stephen Hawking je pred kratkim opozoril tudi na grozeče nevarnosti umetne inteligence.

V eseju, ki ga je objavil časnik The Guardian, je ugledni britanski kozmolog pobrexitovsko razdvojeno britansko javnost poziva k prevrednotenju denarja in materialnega bogastva in s tem k povrnitvi upanja za prihodnost.

EU referendum je po njegovem prepričanju izzvenel predvsem v znamenju stališč in vrednot, ki jih družba pripisuje denarju in kopičenju lastnine. Meni, da bi referendumska odločitev utegnila imeti pogubne učinke na razpoložljivost denarnih skladov in donacij za pomembne raziskave, kakršno je tudi delo, ki ga je sam opravljal v svoji karieri.

»Denar je pomemben tudi zato, ker posameznika lahko osvobaja,« je napisal. »V preteklosti sem že opozarjal, da bodo vladni rezi v izdatke zmanjšali podporo za hendikepirane študente, podporo, ki mi je pomagala pri moji karieri. V mojem primeru, seveda, denar ni le omogočil moje kariere, ampak me je dobesedno ohranil pri življenju.«

»Denar lahko posameznika osvobodi, enako kot ga lahko revščina vklene v past in ohromi njegove sposobnosti, v osebno prikrajšanost in v škodo celotnega človeštva.»

Spričo njegove telesnega hendikepa, Hawkingov osebni položaj jasno kaže, da je denar le sredstvo za dosego cilja. Omogoča mu, da lahko dela. Posedovanje bogastva samo po sebi pa ni nekaj, kar bi ugledni fizik cenil. Takšno stališče je že postalo vse bolj razširjeno. Vprašanja o resnični vrednosti denarja sprožajo pomemben premik v vedenju, ki navdihuje nove »katedralne projekte« in načine razmišljanja o prihodnosti za nove generacije.

»Ljudje se začenjajo spraševati o vrednosti čistega bogastva. Sta vednost in izkušnja bolj pomembna od denarja? Je posedovanje lahko ovira osebnemu zadovoljstvu in izpolnitvi? Ali lahko nekaj resnično posedujemo, ali pa smo le začasni in prehodni skrbniki?«, se sprašuje Hawking.