Slovenska imena

Največ je Francev, Janezov, Marij, An in Maj

E.R./STA
22. 9. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prebivalci Slovenije imajo 54 tisoč različnih imen in 144 tisoč priimkov.

Arhiv Svet24
Katero je pa vaše najljubše ime?

69 odstotkov prebivalcev Slovenije nosi edinstveno ime in 76 odstotkov prebivalcev edinstven priimek, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Sestavljenih unikatnih imen je 61 odstotkov, sestavljenih unikatnih priimkov pa 76 odstotkov. To pomeni, da so imena ali priimki sestavljeni z dveh besed, pojasnjuje Surs in dodaja, da gre pri priimkih večinoma za kombinacije dveh priimkov, ki jih imajo poročene ženske.

Po podatkih Sursa najpogostejša imena Slovencev ostajajo Franc, Janez in Ivan, za ženske pa Marija, Ana in Maja.

Seznam različnih imen prebivalcev Slovenije se je v enem letu povečal za 790 in je na začetku leta 2016 obsegal 53.759 imen (25.602 moških in 28.157 ženskih).  

Seznam prvih petdesetih najpogostejših ženskih imen je popolnoma enak kot v prejšnjem letu, spremenilo pa se je število prebivalk s temi imeni. Najbolj se je zmanjšalo število prebivalk z imeni Marija, Ana, Jožefa in Frančiška. Iz seznama petdesetih najpogostejših moških imen pa je izginilo ime Štefan, namesto njega se je pojavilo ime Anže. Med moškimi imeni se je najbolj zmanjšala pogostnost imen Franc, Anton, Ivan in Jožef.

Različnih priimkov v Sloveniji je bilo na začetku letošnjega leta 113.531. Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v zadnjem letu ni bilo sprememb. Najpogostejši priimek je priimek Novak, sledijo pa mu priimki Horvat, Kovačič, Krajnc in Zupančič, še izpostavlja Surs.