močna simbolika

Biseri so večni

sn
22. 9. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Biseri so upravičeno poimenovani kot ena najlepših stvaritev narave, saj nastanejo v živem organizmu in so posledica biološkega procesa. Proizvajajo jih namreč školjke bisernice s svojim obrambnim mehanizmom.

dreamstime
Moč bisera pomaga izvabiti iz nas najbolj skrite želje in nevidno ustvarja okoliščine, v katerih jih lažje uresničimo.

Po legendi se rodi biser z bliskom ali s padcem kaplje rose v školjko. Simbolika bisera je zelo pestra. Pri starih Grkih je simboliziral ljubezen, v srednjeveški Evropi so menili, da biser naredi človeka poduhovljenega, in je bil simbol angelske popolnosti.

Chevalier in Gheerbrant v Slovarju simbolov

"Seksualna simbolika školjke daje biseru vse tiste moči, ki jih zajema; zaradi podobnosti s fetusom ima biser lastnosti spočenjanja in rojevanja. Številka 8 barv biserov Obstajajo beli, srebrni, rožnati, sivi, modri, zeleni, zlati in črni."

Biser simbolizira tudi znanost srca. Kdor si pridobi tak dragoceni biser, gane sme vreči svinjam; ne bodimo nepremišljeni in znanja ne izročajmo tistim, ki ga niso vredni.

V indijski tradiciji so z biseri zdravili zlatenico, ustavljali krvavitve in si z njimi pomagali pri zastrupitvah, v Evropi so z njimi zdravili padavico, na Orientu pa so verjeli, da v grob položeni biser obnovi mrliča, saj ga vključi v kozmični ritem, ki je sam po sebi cikličen in v skladu z luninimi menami predstavlja rojstvo, življenje, smrt in preporod. Zanimiva je legenda iz starega Egipta, ki se glasi takole:

Kleopatra je stavila z Markom Antonijem, da lahko pripravi jed, ki bo vredna šestdeset milijonov sestercev (danes bi bilo to več milijonov evrov). Služabnik ji je prinesel kozarec močnega kisa, v katerem je raztopila enega od svojih velikih biserov. Ko se je biser raztopil, je tekočino razredčila z vodo, jo popila in dobila stavo.

Moč biserov

Biseri so prinašalci sreče, varuhi pred sovražniki, simbol ljubezni in tudi moči. slika Moč bisera pomaga izvabiti iz nas najbolj skrite želje in nevidno ustvarja okoliščine, v katerih jih laže uresničimo. 

Vibracija bisera nas sprošča in sproti omili dražljaje iz okolice ter naš odziv nanje. Na površino izvabi naše najbolj skrite želje in nevidno ustvarja okoliščine, ob katerih jih lažje uresničujemo. Poleg tega je nosilec vseh vibracij, ki so značilne za tipične kamne elementa vode, zaradi kemijske sestave pa koristi tudi zobni sklenini, kostem in krepi spomin. Biseri zelo ugodno vplivajo tudi na rast rastlin. Danes je biser simbol lepote in neminljivosti.

Astrološke povezave

Klasični astrologi so bisere povezovali z mesecem, torej z astrološkim znamenjem raka. Ob upoštevanju ascendenta simbolizirajo energije, ki jih najdemo pri ljudeh, rojenih v kombinaciji rak/rak, vendar pa zanje nošenje biserov ni priporočljivo, saj so preveč podvrženi čustvenim stresom, ki bi jih lahko biseri celo potencirali. Energijsko so zato primernejši za ljudi s poudarjenimi značilnostmi elementa zemlja, naredijo jih nekoliko bolj čustvene.