Vesoljsko rudarjenje

Na vodo do bližnjih kamnitih gmot

Marjan Kodelja
20. 8. 2016, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Asteroidi v okolici tretjega kamna od Sonca bi lahko bili prvi cilj vesoljskih rudarjev. Kaj ne bi, ko se vrednost surovin ocenjuje na milijarde, eni menijo celo trilijone dolarjev.

Zasebna podjetja pa tudi države se že ozirajo po surovinah v Osončju, saj bo teh na domačem planetu enkrat gotovo zmanjkalo.

Glede na obseg trošenja naravnih virov bomo leta 2030 po nekaterih napovedih potrebovali več »Zemelj«, da bi ohranili hitrost razvoja, množenje človeštva in doseženo udobje. Zato se zasebna podjetja že ozirajo po asteroidih v bližini našega doma, kajti tam je obilica dragocenih mineralov in kovin.

Eno so želje, drugo resničnost

Voda je v vesolju dragocenejša od vsega drugega. Razcepljena na vodik in kisik je odlično raketno gorivo, pa še nujna je za vse polete s človeškimi posadkami.

Če smo sposobni poslati robote na Mars in v orbite še bolj oddaljenih planetov, bi moralo biti enostavno poslati roborudarja onstran Meseca, kjer vemo, da »lebdi« obilica kamnitih gmot. Vendar je odprtih še veliko vprašanj. Ne vemo, kako oceniti, na kateri se nahajajo zanimive snovi, niti tega ne, kako praktično bi bilo rudarjenje in prevoz surovin nazaj na Zemljo ali kam drugam. Nič nam ne bodo pomagale, če bodo na koncu tako zelo drage, da si jih nihče ne bo mogel privoščiti.

Najbolj dragocena je voda

Podjetje Deep Space Industries se je namenilo odgovoriti vsaj na katero od teh vprašanj. Naslednje leto nameravajo v orbito poslati prototip majhnega in poceni plovila ter ga tam dobro preizkusiti. Če pa bo sreča mila, bodo nato do konca desetletja izvedli misijo Prospector-1. Plovilo na vodni pogon, potisk mu bo dajala zelo vroča vodna para, bo odletelo do enega izmed bližnjih asteroidov ter preverilo vrednost surovin v njem. Pogonski sistem so izbrali delno zaradi enostavnosti, predvsem pa, ker nameravajo na asteroidih najprej iskati vodo.