Zanimivosti

Z ledom so mu rešili življenje

Urban Klančnik
16. 4. 2015, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Oče dveh otrok je nenadoma omahnil zaradi srčnega infarkta, a so ga s precej nenavadno metodo obudili v življenje. Ostale pa so posledice.

Arhiv svet24

Bulenta Sonmeza (40) iz Turčije so z rešilcem pripeljali v bolnišnico zaradi srčnega napada. Takoj so ga začeli oživljati z elektrošoki, a je bilo oživljanje neuspešno. Skoraj so že obupali, ko je eden od zdravnikov predlagal, da bi poskusili še z metodo mrzle vode. Bulenta so potopili v kad vode z ledom. S tem so mu telesno temperaturo znižali na 30 stopinj Celzija.

Tako nizka telesna temperatura povzroči podhladitev in zmanjša učinke pomanjkanja kisika v organih.

Takrat je Bulentovo srce ponovno začelo biti, zdravniki pa so nato utrip nadzirali in počasi dvigovali nesrečnikovo temperaturo. Žal pa se Bulent zdaj spominja le približno polovice svojega življenja, kar pomeni, da ne prepozna svojih otrok in žene.

Zdravniki so sicer povedali, da se mu bo vsaj del spomina najverjetneje počasi vrnil, a bo trajalo kar nekaj časa. Žena je za medije povedala, da se je vse skupaj zdelo kot nekaj iz znanstvenofantastičnega filma in da ni vedela, kako naj njegovo stanje pojasni otrokom. Takšno zdravljenje ni ravno stalna praksa, pravzaprav mnogi zdravniki ne verjamejo, da je lahko dejansko uspešno, a očitno je v primeru Bulenta delovalo.