Zanimivosti

Hišnik iz Vermonta z borzo do osmih milijonov dolarjev

STA / T.C.
10. 2. 2015, 21.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lokalna knjižnica in bolnišnica v ameriški zvezni državi Vermont sta pred kratkim doživeli veliko presenečenje v obliki bogate finančne donacije od pokojnika, za katerega so vsi, ki so ga poznali, menili, da je revež, ki komaj preživi. Vendar pa je 92-letni hišnik Ronald Read pustil za seboj osem milijonov dolarjev premoženja.

FunCentral

Njegov pravni zastopnik je pojasnil, da je Read zadnjih 40 let skrbno in pametno vlagal v delnice na borzi. Ljudje, ki so mu občasno plačali kavo ali zajtrk, so glede na njegov videz menili, da je revežu potrebno pomagati, Read pa je medtem sedel na milijonih dolarjev.

Njegov primer odmeva po ameriških medijih in obuja upanje, da ameriške sanje, ki pravijo, da lahko vsak s trdim delom in pametjo pride do bogastva, še niso zamrle. Read je skrbno raziskoval delnice in njihove tečaje, kupoval le tiste, ki so prinašale dividende, in to ob pravem času.

USCB

Na zalogi je imel med drugim delnice podjetij AT&T, Bank of America, CVS, Deere, General Electric in General Motors. Brez slednjih bi verjetno zaslužil še več, saj je stečaj avtomobilskega velikana majhnim vlagateljem pobral skoraj vse.

Finančni analitiki ocenjujejo, da je imel Read srečo in obenem pamet. Predvsem zato, ker je bil na borzi v času razcveta tehnoloških delnic konec 20. stoletja. Takrat je bilo pomembno kupiti delnice obetajočih podjetij, še bolj pomembno pa se jih pravočasno znebiti.

Read se je preživljal tudi s honorarnim delom na bencinski črpalki, finančne raziskave pa je delal v krajevni knjižnici mesteca Brattleboro. Knjižnici in bolnišnici, kjer se je zdravil, je zapustil skupaj šest milijonov dolarjev.

Reuters