Zanimivosti

Norčavi in prešerni za pusta

Tina Recek
10. 2. 2015, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Obleke za pusta si lahko v Sloveniji izposodite v najmanj treh izposojevalnicah. Na Gorenjskem je to KUD Krancelj, v prestolnici SNG Opera in balet Ljubljana, v Celju pa Slovensko ljudsko gledališče Celje. Za kostum boste odšteli okoli 20 evrov.

arhiv KUD Krancelj, arhiv SNG Opera in balet Ljubljana, arhiv SLG Celje

Še ne veste, kako bi se za pusta hrusta našemili, a želite s svojo masko navdušiti tako sebe kot druge ljudi? Če niste vešči šivanja in kostuma prav tako ne želite kupiti, je za vas prava izbira izposoja kostumov. V Sloveniji si jih lahko izposodite v KUD Krancelj na Gorenjskem, SNG Opera in balet Ljubljana ter v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Svoj čas ste si lahko pustne kostume izposodili tudi v drugih večjih kulturnih ustanovah, a te možnosti ne nudijo več zaradi slabih izkušenj, saj ljudje kostumov bodisi niso vrnili bodisi so jih prinesli nazaj v klavrnem stanju.

Mateja Debeljak iz KUD Krancelj pravi, da se Slovenci radi našemijo v živali. Zelo veliko povprašujejo po  kostumih čebel, muh, pujsov, skoraj nič pa denimo po kostumu tigra. Ker je letos pustna sobota ravno na valentinovo, se veliko ljudi želi našemiti v srčke. Po njenih izkušnjah se moški radi našemijo tudi v kavboje, nežnejši spol pa v plesalke privlačnega plesa kankan. Ne glede na spol pa si stranke izposojajo vsako leto drug kostum. Enako velja za otroke.

Bolj sofisticirane kostume si bomo nadeli, če si jih bomo izposodili v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer izvirne obleke izposojajo že osem let. Tam lahko izbiramo med kostumi iz predstav, ki niso več na repertoarju. Maja Rački nam je povedala, da so zelo priljubljene tako imenovane čudne pošasti iz predstave Zaljubljen v tri oranže ali liki iz predstave Madama Butterfly, Kleopatre, Trnuljčice. Seveda pa se ljubitelji šemljenja radi prelevijo v rimske vojščake in dvorjane. Maja Rački dodaja še, da za določene kostume sprejemajo rezervacije že decembra.

Kakor v ljubljanski operi in baletu si lahko tudi v celjskem gledališču izposodite le kostume iz tako imenovanih opuščenih predstav. Po izkušnjah Marije Žibret si ljudje radi izposojajo kostume vojakov ali obleke, ki so značilne za 70. leta preteklega stoletja. Pri njih pa si ni mogoče sposoditi kvalitetnejših oblek, kot so obleke grajskih gospodov.

Ne glede na to, kje si boste izposodili kostum, povsod velja, da ga prinesete nazaj takega, kot ste ga dobili. V kolikor ga boste umazali, gre plačilo stroškov za čiščenje iz vašega žepa.