Zanimivosti

So tiskalniki relikt preteklosti?

Marjan Kodelja / Moj mikro
8. 2. 2015, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tiskalnik zaseda prostor, na njem se nabira prah, fotografije, kar naj bi bil glavni razlog, zakaj ga imeti, redko ali skoraj nikoli ne tiskamo, mladi pa se na to zanje kamenodobno tehnologijo požvižgajo.

Težava brizgalnih tiskalnikov za domačo rabo je še vedno enaka – visoka cena izpisa zaradi dragih črnilnikov z majhnimi prostorninami. Dodajmo še, da vse redkeje potrebujemo fizične izpise, saj fotografije delimo na spletu, dokumente pa lahko prikazujemo na zaslonih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, pa hitro razumemo, zakaj tiskalniki oziroma večopravilne naprave skoraj nikogar več ne zanimajo.

Brizgalni tiskalniki za domačo rabo so poceni, skoraj zastonj, izdelovalec služi denar s prodajo dragih črnilnikov, ki imajo tudi omejeno število izpisov. Uporabniki so dojeli, da lahko prihranijo, če izpraznjene črnilnike sami napolnijo ali celo tiskalnik predelajo in mu dodajo posode za črnilo z večjimi prostorninami. Ker Epsonovi tiskalniki uporabljajo piezo električni princip brizganja in črnila na osnovi barvil, ne pigmentov, so primerni za takšno predelavo. Izkazalo se je, da je največ predelav na trgih v razvoju, najmanj pa na bogatejših zahodnih trgih. Leta 2011 je Epson predstavil serijo brizgalnih tiskalnikov s tovarniško vgrajenimi posodami za črnilo. Ko črnila zmanjka, uporabnik kupi stekleničke in črnilo sam nalije v posode. Nobenih črnilnikov več, nižja cena izpisa, a dražja cena tiskalnika. Leta 2013 so ti tiskalniki prišli na slovenski trg, šele lani pa tudi na trge zahodne Evrope.

Kljub upadu trga se Epson ne predaja

Model L850 je večopravilna naprava, fototiskalnik s šestimi barvami, narejen na osnovi tiskalnika L800, ki so mu dodali skener, zaslon in režo za pomnilniške kartice. Da natisnemo fotografijo, naprave ni treba priključiti na računalnik. Ravno v povezljivosti ima po našem mnenju največjo pomanjkljivost. Nima možnosti priklopa na brezžično omrežje, kar je bolj ali manj nujnost in nekaj, kar pri napravi, ki stane nekaj več kot 400 evrov, pričakujemo. Kvaliteta izpisa fotografij je dobra, hitrost tiskanja pa počasna, kar je posledica tehnologe izpisa in uporabe črnil na osnovi barvil. Ločljivost izpisa je dovolj velika, pri tisku fotografij po celotni površini lista papirja A4 pa moramo uporabiti dovolj debel fotografski papir, da se ta med tiskanjem ne guba. Omenimo še, da občasno tiskalnik ni prepoznal pomnilniške kartice, ki smo jo vstavili v režo. Izključitev in ponovni zagon, pa jo je.

Dobra ideja in nižja cena izpisa tako fotografij kot dokumentov. A Epson ni naredil revolucije, ker je z idejo prišel na trg več let prepozno, ko je kupce že davno minilo navdušenje za domače tiskalnike. Zato mu tekmeci niso sledili, ti so še vedno zvesti staremu poslovnemu modelu prodaje tiskalnikov za nižjo ceno in prodaje črnilnikov za višjo. V tem je zvijača. Epsonovi tiskalniki s posodami za črnilo se izplačajo le, če veliko tiskamo, sicer pa ne.