Zanimivosti

Rožnata očala: zakaj olepšujemo razmerja?

Lea Pufek
7. 2. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljudje imamo radi občutek, da imajo naša življenja smisel, da nekam vodijo. Podobno je tudi v razmerjih. Želimo si napredka, želimo, da se naša razmerja nadgrajujejo, da vodijo k skupnemu bivališču, poroki, potomcem …

Thinkstock

Skratka, da napredujejo. Tudi če naša razmerja ne napredujejo, tega ne opazimo, ker si preprosto tega nočemo priznati. Najnovejša študija je namreč pokazala, da ljudje nočemo ali pa stežka opazimo, da smo v nesmiselnih razmerjih brez prihodnosti.

Najbrž se vam je v življenju že pogosto zgodilo (ne samo na področju odnosov), da ste po nekem času, premisleku in dodatnih izkušnjah neko stresno situacijo iz preteklosti videli veliko lepšo, kot se vam je zdela v tistem trenutku. Nekako skladno s tistim pregovorom, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Precej pogosto je bila ta nova perspektiva tudi argument za to, da še kar naprej vztrajate, češ, saj ni bilo tako zelo slabo ali težko. Tovrstno gledanje skozi rožnata očala je precej pogost pojav pri vseh nas, zlasti kadar gre za naša razmerja. Ker si pač ne želimo obstati na mestu, si radi dajemo občutek, da napredujemo, tudi če ne. Zato takrat, ko se nas lotijo dvomi, radi analiziramo pretekle težke dogodke in si jih v spomin prikličemo v veliko bolj svetli luči, zaradi česar imamo občutek, da gre za dobro stvar, da smo na pravi poti, da se stvari premikajo naprej, da niso negativne. Vsaj najnovejša raziskava je pokazala tako: ljudje v težkih razmerjih, ki po tihem dvomijo o skupni prihodnosti, so veliko bolj nagnjeni k olepševanju preteklih spominov in izkušenj.

Vaše razmerje vodi v poroko? Če ne, si tega tako ali tako verjetno nočete priznati

Takšen je bil naslov študije, ki jo je izvedla univerza v Illinoisu in je bila novembra 2014 objavljena v zborniku Science daily. Raziskava je pokazala, da se tisti pari, ki jim gre v razmerju dobro in napredujejo k poroki, veliko bolje in bolj pristno spominjajo preteklih skupnih izkušenj, tisti, ki niso v stabilnih in napredujočih razmerjih, pa pogosto popačijo in olepšujejo pretekle spomine. V študiji je sodelovalo 232 heteroseksualnih parov, ki so bili v povprečju skupaj dobri dve leti in so morali devet mesecev beležiti možnosti za poroko. Pred raziskavo je vsak od sodelujočih te možnosti ocenil, nato pa jih enkrat mesečno (glede na dogodke v razmerju) ponovno ocenil v odstotnih točkah. Na koncu raziskave so morali nato sodelujoči svoje ocene utemeljiti s spomini iz določenih obdobij razmerja. Glede na rezultate so raziskovalci pare razvrstili v tri skupine: v skupino, ki je v razmerju napredovala, v skupino, ki je v razmerju stagnirala, in v skupino, ki je v razmerju nazadovala (par se je vmes razšel in nato znova obnovil razmerje).

Več vas čaka v novi Evi!