Zanimivosti

Rusija uspešno izstrelila novo raketo

STA/J.P.
23. 12. 2014, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rusija je danes uspešno izstrelila najnovejšo raketo težkega razreda angara, ki je primerna tudi za izstrelitev s posadko, je danes povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Izstrelitev je preko video povezave spremljal tudi predsednik Vladimir Putin, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Arhiv Svet24

"Za našo vesoljsko industrijo in za celotno Rusijo je to velik in zelo pomemben dogodek," je Putin dejal iz Kremlja, od koder je spremljal izstrelitev. "Rusija ostaja med vodilnimi v vesoljskem raziskovanju," je dodal.

Test nosilne rakete angara so Rusi uspešno izvedli julija, po tem ko so konec junija odpovedali v zadnjem trenutku.

Raketo Angara-A5 so iz Plesecka v severni Rusiji izstrelili ob 6.57 po srednjeevropskem času. Angara je dobila ime po sibirski reki, ki izvira iz Bajkalskega jezera.

Putin je še dejal, da bo Rusija v naslednjih petih letih izvedla vrsto testiranj izstrelitve angare, ki je namenjena tako civilni kot vojaški rabi, pa tudi izstrelitvi s posadko.

Angara je prva raketa, ki je bila v celoti razvita v Rusiji. Nasledila naj bi rakete iz obdobja Sovjetske zveze in zmanjšala odvisnost ruske vojske od drugih nekdanjih sovjetskih republik.