Črna kronika

Policisti pred prazniki zasegli skoraj 2000 prepovedanih petard

R.T.
23. 12. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v dneh pred prazniki kršiteljem že zasegli skoraj 2000 prepovedanih petard. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da gre za petarde, kupljene na črnem trgu ali izdelane doma. Ti izdelki so izredno nevarni, saj lahko vsebujejo večjo količino eksplozivne snovi ali celo razstreliva.

Arhiv Svet24

Reakcija ob aktiviranju takega pirotehničnega izdelka pa je povsem nepredvidljiva.

V večini primerov so policisti petarde zasegli mladoletnim kršiteljem. Pri posameznih mladoletnikih so zasegli večje količine prepovedanih pirotehničnih izdelkov in ugotovili, da so mladoletniki nevarne petarde tudi preprodajali. O nepremišljenem in nevarnem ravnanju otrok in mladoletnikov so policisti obveščali starše. Starše ponovno opozarjajo na nevarnosti pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Svetujejo, naj bodo pozorni na ravnanje otrok in jim prepovedane izdelke odvzamejo. Dovoljene pirotehnične izdelke naj kupujejo le pri pooblaščenih prodajalcih in jih uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca. Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije lahko uporabljajo mladoletniki stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so v času lanskih praznikov obravnavali tri poškodbe, ki so nastale zaradi nepremišljene in neodgovorne uporabe pirotehničnih izdelkov. Eni osebi so morali v bolnišnici zaradi hudih poškodb amputirati dva prsta na roki, drugi poškodovanec je imel večjo rano in opekline na glavi, tretji pa je utrpel opekline dlani. V treh primerih so obravnavali tudi kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, ko so osumljenci s prižiganjem pirotehničnih izdelkov poškodovali različne predmete in oškodovancem povzročili premoženjsko škodo.